Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mansour Al-Afaliq, ordförande i saudiska klubben Al Fateh, om varför han tror att Saudi Pro League kommer bli bäst i världen. Foto: Kalle Segerbäck/SVT/Bildbyrån

Ligapampen: ”Alla vill komma till Saudiarabien”

Uppdaterad
Publicerad

Flera världsstjärnor har det senaste året gått till den saudiska ligan. Men än är man inte nöjd.

Målet: Att bli världens bästa liga.

En av förra årets största scenförändringar inom den globala idrotten hade sitt centrum i Saudiarabien.

Med en smygstart under vintern, då portugisiske superstjärnan Cristiano Ronaldo under uppmärksammade former lämnade engelska Manchester United för saudiska Al Nassr – en av klubbarna som ägs av statliga investeringsfonden PIF.

Sportswashing

Under sommaren följde fler storspelare – däribland fransmannen Karim Benzema från Real Madrid och brasilianaren Neymar från Paris Saint Germain.

”Vi lär av de bästa”

Och fler lär det bli. I alla fall om man ska tro ligans operativa chef.

– Man måste ha det målet för att kunna växa. Men om vi når det på de sju första åren av vår strategi tvivlar jag på. Men ja: Vi drivs av de bästa och vi lär av de bästa för att kunna bli de bästa, säger säger Carlo Nohra i dokumentären ”Saudiarabien: Fotbollens nya Mecka”.

”Alla vill komma till Saudiarabien”

En som är övertygad om att ligan kommer att bli nummer ett i världen är Mansour Al-Afaliq, ordförande i klubben Al Fateh, där den svenske målvakten Jacob Rinne spelar.

– Det jag hör på transfermarknaden nu är att alla vill komma till Saudiarabien. Det finns ingen som tvekar kring att komma hit, speciellt nu när landet öppnas upp, säger han.

Dock har det den senaste tiden kommit allt fler uppgifter om att flera stjärnor ångrat sina flyttar. Jordan Henderson lämnade förra veckan Al Ettifaq för Ajax, och även Karim Benzema uppges vantrivas i sin klubb.

Ligans sportchef Michael Emenalo sade dock när SVT träffade honom i december att det ska finnas ett missnöje bland spelarna.

– Det är lätt att sprida onödiga rykten. Såvitt jag vet är våra spelare väldigt nöjda, sade han.

”Joakim von Anka i kubik”

Den statliga investeringsfonden PIF har tillgångar på över 700 miljarder dollar.

– Sju biljoner kronor, det är ju Joakim von Anka i kubik, det går inte att sätta i perspektiv. Om viljan att gå dit finns från toppspelarna skulle man kunna bygga en liga som är bättre än de vi har i Europa, säger varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar sportchefen för saudiska ligan SVT:s intervju – men glömmer att ta av sig mikrofonen. Se mer i klippet. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportswashing

Mer i ämnet