Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Sembrant upplever en stor skillnad i intresset för landslaget efter EM. Foto: Bildbyrån

Utsålt Gamla Ullevi när Frankrike gästar: ”Det här vi drömde om... ”

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt utsålt Gamla Ullevi väntar när Sverige tar emot Frankrike på tisdag. Intresset för det svenska damlandslaget ökar hela tiden och enligt Linda Sembrant, som spelat i landslaget sedan 2008, har en stor förändring skett efter sommarens EM.

– Vi får uppleva det här nu som vi drömde om för 15 år sedan, säger hon.

När Sverige ställdes mot Spanien i fredags satt 5 658 personer på läktarna på Estadio Nuevo El Arcángel. Senast lagen möttes, i januari 2002, såg 625 personer matchen på plats.

När Sverige 2019 gjorde sin första hemmamatch efter VM i Frankrike kom 9 748 supportrar för att se matchen. Och när Sverige möter Frankrike på tisdag – första hemmamatchen sedan EM – är Gamla Ullevi, med en kapacitet på 15 500 åskådare, är det helt utsålt.

– Det är superkul. Vi har ju längtat efter att fotbollen ska bli som den är idag. Det är en helt annan grej än för bara några år sedan.  Jag är otroligt glad och stolt att vi får uppleva det här. Jag vill och hoppas att det kommer att fortsätta, säger Linda Sembrant till SVT Sport.

Sembrant, som gjorde det avgörande målet för Sverige i kvartsfinalen mot Belgien i EM, berättar att hon märker stor skillnad i intresset för laget efter mästerskapet.

– Det är mycket när man kommer hem. Det är ännu fler som kommer fram och som har följt oss. Vi känner också ännu större stöd på plats på matcherna och hemifrån. Allt har egentligen ökat. När vi kom med spelarbussen på EM och det var otroligt mycket gult runt om. Det har vi inte haft tidigare.

”Det vi drömde om för 15 år sedan”

35-åriga Sembrant är just nu äldst i landslaget och har varit med på den resa som landslaget gjort till där man är idag.

Hur känner man som spelare när man varit med och bidragit till den här förändringen i uppmärksamheten?

– Man är lycklig. Vi sa det någon gång när vi satt i bussen på väg till arenan och man såg folk komma gående med Sverigetröjor att: fan vi får uppleva det här nu som vi drömde om för 15 år sedan. Att det blivit lite mer som det sett ut på herrarnas landskamper. Man känner att det är så här det ska vara och det är det här vi förtjänar.

Landslagsförsvararen Magdalena Eriksson håller med Sembrant om att det blivit en skillnad efter sommaren mästerskap.

– Jag tycker att man känner att man är inne i en snurr nu med damfotbollen där det bara växer och växer och växer. Jag kunde känna av det även innan EM också, när vi spelade mot Brasilien på Friends inför så mycket folk och nu tar vi med oss det efter. Det känns riktigt kul att känna att damfotboll nu är något som gemeneman uppskattar och respekterar, säger Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.