Frida Maanum blev matchvinnare för Linköping. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Linköping hakar på i toppstriden – efter drömmål av Frida Maanum

Linköping såg ut att mer eller mindre kunna glömma drömmarna om SM-guldet.

Då slog Frida Maanum till med ett kanonskott – och laget hakar nu på i toppstriden.

Det tog bara sju minuter innan Lina Hurtig nickade in ett inlägg och gav Linköping 1–0 i hemmamatchen mot serietvåan Vittsjö.

Den ledningen stod sig länge. Linköping, utan skadade landslagsbacken Nilla Fischer, kontrollerade matchen, och såg ut att ta viktiga poäng för att inte drömmen om ett nytt SM-guld skulle dö.

Almqvist nära drömmål

Men Vittsjö var inte ofarligt. I den 74:e minuten var Tove Almqvist ytterst nära att kvittera mot sitt tidigare lag. Från dryga 20 meter fick hon en drömträff, men bollen gick i ribban, ner på målvakten Emma Holmgrens klack, upp på hennes rygg och sedan in i hennes famn.

Men bara en knapp minut senare fick Almqvist en ny chans. Hon fick då bollen efter att Vittsjö-försvaret rensat undan bollen, och denna gången placerade hon kyligt in 1–1 just innanför stolpen.

Norska avgjorde

Där och då var det nog ledsna miner hos många som håller på Linköping. Avståndet till serieledande Rosengård skulle då kunnat ökas till hela tio poäng i mogon (då de möter Växjö), och då hade SM-guldet sett väldigt avlägset ut.

Men den norska landslagsspelaren Frida Maanum ville annat. I den 82:a minuten slog hon till med ett direktskott från straffområdeslinjen, och sköt bollen snyggt in i det högra krysset.

– Jag hann inte tänka så mycket utan ville bara få den på mål, säger hon till Corren.

Jämnt i tabellen

Vittsjö försökte sedan pressa på för ett kvitteringsmål, men skapade aldrig någon riktigt het chans. 2–1 stod sig matchen ut, och Linköping klättrar därmed upp till tredje plats i tabellen.

– Det betyder mycket att få ett sådant mål i ett sådant läge. Enormt skönt. Sådana här lagsegrar behöver vi mer av, säger Maanum.

De har nu samma poäng som Vittsjö, och fem färre än Rosengård. Rosengård har dock en match mindre spelad.