Lise Klaveness valdes inte in i Uefas exekutiva kommitté Foto: Bildbyrån

Lise Klaveness valdes inte in i Uefas exekutiv kommitté

Uppdaterad
Publicerad

Lise Klaveness behövde 28 röster för att väljas in i Uefas Exekutiva kommitté.

Men den norska förbundsordföranden landade på 18 – och får försöka igen om två år.

Lise Klaveness ställde upp i valet till Uefas exekutiva kommitté på en ”fri stol”. Norskan själv var inställd på att inte bli invald – och det visade sig att hon fick rätt. Hon fick 18 röster, vilket var näst färst av de elva som kandiderade och 28 krävdes för att väljas in.

Det innebär att Klaveness, som är ordförande för Norges fotbollsförbund, får sikta mot att försöka på nytt om två år. Hon sa innan valet att vid ett nej på dagens kongress ser hon på den gångna kandidaturen som en grund inför nästa val.

Valde att kandidera på ”fri stol”

Klaveness gjorde ett aktiv val att inte ställa upp inom kvoten som är avsedd för kvinnliga delegater, utan på en av de ”fria stolarna”. Inför valet kommenterade hon det beslutet till NRK som följer:

– Det är en mindre chans att ta sig in på detta sätt, men vi tog beslutet ändå. Det var vad hela norska förbundet kom överens om. Vi ville stå upp mot systemet där kvinnor ställs mot varandra.

Svenska landslagets Magdalena Eriksson säger följande om att Klaveness inte blev invald:

– Jag har inte följt processen så nära, men hon är en väldigt cool kvinna och har höjt sin röst för många bra saker, så jag hoppas att detta inte knäcker henne utan att hon fortsätter jobba på med sitt.

Ceferin omvald

Norskan har fått stor uppmärksamhet då hon kämpat för en mer jämställd och human fotbollsvärld. Bland annat valde hon att inte applådera Gianni Infantino då han valdes om som Fifa-president.

Uefas exekutiva kommitté är det europeiska förbundets beslutande organ. Bland annat har den tidigare svenske förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson en plats i kommittén. Den leds av presidenten Aleksander Ceferin, som valdes om utan motståndare.

Här vägrar norska ordföranden Klaveness applådera kritiserade Fifa-presidenten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.