Lise Klaveness hoppas bli invald i Uefas styrelse i april. Foto: Bildbyrån

Lise Klaveness vill ta plats i Uefa-toppen: ”Kommer bli svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness har riktat skarp kritik mot Fifa. Nu vill hon ta en plats i Uefas styrelse, det rapporterar NRK.

– Jag vet att det kommer att bli svårt, säger Klaveness.

NRK rapporterar att Lise Klaveness bestämde sig för att kandidera till styrelsen i Uefa förra veckan efter ett tre timmar långt samtal med Uefa-presidenten Aleksander Ceferin. I samband med Uefakongressen i april i Lissabon ska nio styrelsemedlemmar väljas och Norges fotbollförbund hoppas ta en av platserna.

– Jag vet att det kommer att bli svårt. Presidenter röstar på varandra. De flesta har suttit längre än mig och känner varandra. Det finns större nationer och det har bara varit en kvinnlig förtroendevald person där tidigare, säger Klaveness till NRK.

Lise Klaveness åkte till Slovenien förra veckan för att träffa Aleksander Ceferin, bland annat för att prata om sin kandidatur.

– Jag kan aldrig kompromissa med värderingar eller integritet. Men att skapa goda relationer med presidentkollegor där ute som kan rösta på dig är en avgörande förutsättning för alla val. Sett utifrån tror jag att alla internationella organisationer inom idrotten, inte bara fotbollen, präglas av väldigt personliga positioner. Det vill vi åtminstone göra något åt, säger Klaveness.

Fick stor uppmärksamhet efter tal

Av de nio styrelsemedlemmar som utses 5 april kommer åtta av dem att väljas på fyra år medan en väljs på två år. Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson sitter i styrelsen efter att han blev omvald 2021 men är inte aktuell för val i april.

Det finns krav på minst en kvinna i styrelsen, den posten innehas redan av franska Florence Hardouin, men även hon kan behöva väljas om.

Klaveness fick stor uppmärksamhet världen över med sitt tal på Fifa-kongressen i mars förra året, då hon kritiserade både det internationella fotbollsförbundet och VM-värden Qatar.

KLIPP: Norskan har flera gånger riktat kritik mot Fifa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lise Klaveness. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.