Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lise Klaveness riktar hård kritik mot Infantino: ”Motverkar sitt syfte och är polariserande” Foto: Bildbyrån

Klaveness slår tillbaka mot Infantino: ”Motverkar sitt syfte och är polariserande”

Uppdaterad
Publicerad

Fifa manar till att fokusera på fotbollen och lägga de moraliska frågorna åt sidan under VM. Något som får norska fotbollförbundets ordförande, Lise Klaveness, att reagera.

– Han vill dämpa debattklimatet och förhoppningsvis vill han verka enade. Men det motverkar sitt syfte och är polariserande, säger hon i Aktuellt.

Det var i torsdags som Fifa-presidenten Gianni Infantino samt generalsekreteraren Fatma Samoura skickade ett brev till de 32 nationsförbunden och uppmanande att undvika ”idelogiska eller politiska strider” under VM.

Lise Klaveness menar att man inte kan ta bort politik ur ekvationen när det gäller VM i Qatar.

Idrott och politik

– Som jag ser det står vi i ett extremt viktigt vägskäl. Det här är ju ett mästerskap som medfört alltför stor risk för brott mot mänskliga rättigheter, och brott mot dem. Och det blir ju politik, säger hon.

Hon menar att man måste se till vilka konsekvenser ett planerat mästerskap får.

– Det får inte vara så att vi inte kan ha VM i ett land som generellt har problem. Men vi kan väga in vilken risk det medför att arrangera mästerskap i ett visst land, säger hon.

 – Vi ska arrangera mästerskap och spela fotboll men vi ska inte bidra till lidande

Klaveness riktar kritik mot Gianni Infantinos brev till nationsförbunden.

– Det handlar om människoliv och om fotbollens ansvar. Så jag tror Infantinos brev motverkar sitt syfte. Han vill dämpa debattklimatet och förhoppningsvis vill han verka enade.  Men det motverkar sitt syfte och är polariserande.

KLIPP: Så har Qatar spridit sitt namn i sportvärlden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet