Fifas tidigare president Sepp Blatter ska ha övervakats och infiltrerats av före detta CIA-spioner. Foto: TT Nyhetsbyrån

Qatar anställde CIA-spioner för att infiltrera och påverka Fifa-toppar

Uppdaterad
Publicerad

En granskning av schweiziska SRF visar att Qatar anlitade före detta CIA-spioner för att infiltrera Fifa. Fifa-toppar hackades och påverkades för att inte dra tillbaka beslutet att tilldela Qatar VM 2022. Operationen ska ha pågått i nio år.

Det handlar om amerikanska företaget Global Risk Advisors, startat av den före detta CIA-spionen Kevin Chalker.

Företaget anlitades för att övervaka Fifa-toppar och hacka deras datorer. Operationen fick smeknamnet ”Project Merciless” – och tidigare Fifa-presidenten Sepp Blatter var ett huvudmål, hävdar SRF.

– Jag var inte medveten om detta. Jag upptäckte då och då att min telefon avlyssnades och att människor runt omkring mig förmedlade information som de inte borde. Men det faktum att det förekom organiserat spionage mot FIFA förvånar mig. Det är oroande att folk gör så här, säger den tidigare Fifa-chefen till SRF.

Dokument som SRF tagit del av visar att Qatar ville försäkra sig om att Fifa inte ändrade inställning till VM i Qatar. Att se till att ingen ny allians eller vänskaper inom Fifa uppkom som kunde hota arrangemanget 2022. Målet var att få absolut kontroll.

Operationen pågick i nio år och kostade över fyra miljarder svenska kronor.

KLIPP: Qatar och damlandslaget som försvann

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.