Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Madelen Janogy om valet att flytta till Fiorentina Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Madelen Janogy klar för Fiorentina: ”Lätt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Janogy hade en huvudroll i Hammarbys resa mot SM-guldet.

Nu har hon valt att lämna allsvenskan för italienska Serie A och Fiorentina.

– Det var ett ganska lätt beslut att ta, när man lyssnar på magkänslan, säger Janogy till SVT Sport.

Madelen Janogys första, och fram till nu enda, utlandskontrakt var med Wolfsburg. Efter bara några månader i Tyskland tog Janogy en paus från fotbollen och bröt kontraktet med den tyska storklubben sommaren 2020, på grund av sömnproblem och psykisk ohälsa. Men idag känner hon en helt annan trygghet i sig själv.

– Jag är på en helt annan plats i livet, och då pratar jag inte om fotbollen, utan för mig var det ju andra delar som fanns där som gjorde det tufft. Det finns inte där idag. När jag valde att bryta mitt kontrakt med Wolfsburg trodde jag aldrig att jag skulle få den här känslan igen. Jag är bara otroligt stolt och glad.

Efter en stark comeback, både med klubblaget och landslaget, beskrev hon på årets första landslagsläger, i Portugal i januari, hur mycket hon åter njuter av fotbollen och hur förväntansfull hon var inför det nya året – som blev en succé.

Hade flera anbud

Janogy har haft flera anbud att ta ställning till. Både att stanna i svenska mästarlaget, med kvalspel till Champions League, eller för andra gången ta steget utomlands. Och som SVT Sport kunde erfara redan för en vecka sen så valde hon alltså att flytta till tabelltrean i Serie A, Fiorentina.

Vad avgjorde klubbvalet?

– Deras målsättning. De vill bli bäst. Det var en stor anledning. Men också förutsättningarna. Jag fick en bra känsla, och för min spelstil, det jag vill utveckla, är det en bra miljö för mig. Men också en helhet, det är viktigt för mig, att tilliten funkar.

”Otroligt laddad”

Anfallsstjärnan beskriver att hon lockas av det hon ser av teknisk skicklighet i Serie A, och tror och hoppas att hennes egna spetskvalitéer kan utvecklas än mer.

– Jag är helt säker på att det här bytet kommer utmana mig på otroligt många sätt. Jag är otroligt laddad, och jag tycker det ska bli så kul att få göra det här äventyret, säger hon.

I Fiorentina blir Janogy klubbkompis med två svenskor, Pauline Hammarlund och Karin Lundin. Kontraktet är skrivet på 2,5 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.