Pia Sundhage och Malin Andersson jublar efter Svergies senaste mästerskapsseger mot Tyskland 1995. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Malin Andersson senaste segerskytten mot Tyskland: ”Delar deras glädje”

Uppdaterad
Publicerad

Med kvällens 2-1-seger mot Tyskland bröts en 24 år lång förbannelse. Inte sedan hemma-VM 1995 har ett svenskt landslag slagit Tyskland i ett mästerskap. Det spöket är nu bortjagat.

– Man delar deras glädje i dag, säger Malin Andersson som gjorde det sista och avgörande 3-2-målet i den sista gruppspelsmatchen i Helsingborg för 24 år sedan.

Sedan dess har det blivit tolv raka förluster i mästerskap, en svit som bröts i kväll. 46-åriga Andersson, som fick Diamantbollen för bland annat sina insatser i VM, följde kvällens match.

– Det var skönt och bra att få med sig självförtroende inför framtiden, mycket handlar om självförtroende. Det är bara hoppas att det har växt och att vi kan ta med oss det i turneringen. Det svenska laget har vuxit i turneringen och även om vi får skador på jätteviktiga spelare, som Nilla Fischer, känns spelarna trygga i sina roller. Det är helt avgörande i så här långa turneringar, en eloge till ledningen att kunna matcha alla spelarna. Det ser kul ut och det känns som ett riktigt bra lag, säger Andersson i SVT:s webbsändning om insatsen.

Hur tror du att det går i semifinalen mot Nederländerna?

– Det är också ett bra lag men med tysklandsmatchen i ryggen tror jag på Sverige. De gjorde en så pass bra match idag och har stärkt sitt självförtroende. Jag tror absolut på vinst mot Nederländerna.

Hur kändes det att se matchen?

– Jag är bara så nervös men är bara så glad. Det är så viktigt för damfotbollen i Sverige att vinna den här matchen och gå vidare till OS. Det är så mycket runt omkring och så mycket som vi alla kämpar för. Man delar deras glädje i dag, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.