Det fanns en kult kring Maradona redan före hans död. Intresset har vuxit efter ikonens bortgång. Foto: TT

Maradona föreslås pryda sedel i Argentina

Uppdaterad
Publicerad

En argentisk senator föreslår att den nyligen avlidne fotbollsikonen Diego Maradona ska vara motiv på en sedel i landet.

– Vi tror att turister som kommer till landet kommer att vilja ta med sig en ”Maradona” hem, säger politikern. 

Den kvinnliga senatorn Norma Durango presentade förslaget att Maradona ska pryda en tusenpesossedel, drygt 100 kronor, för kongressen under måndagen, skriver Reuters. Tanken är att Maradonas ansikte ska pryda ena sidan och att ett av hans mål mot England i kvartsfinalen i VM 1986, där man blev världsmästare, ska pryda den andra.

I den matchen gjorde Maradona sina två mest berömda mål: Först slog han in 1-0 med handen ”Guds hand” och sedan gjorde han 2-0 med en dribblingsräd genom halva det engelska laget. Det är oklart vilket av målen som ska lyftas fram. 

Jurister tittar på om ”Guds hand” är lämpligt som motiv

Att ta ”Guds hand” skulle kunna uppfattas som att stödja det illegitima och jurister tittar på den aspekten.

– Tanken är att komma ihåg Maradona, som är världens mest kända argentinare, för både det goda och dåliga, säger Durango, som också ser en ekonomisk aspekt med sedeln.

– Vi tror att turister som kommer till landet kommer att vilja ta med sig en ”Maradona” hem, funderar Durango.

Dagens tusenpesossedel pryds av nationalfågeln haciendahorneron som tillhör ordningen tättingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.