• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Diego Maradona vid höjdpunkten under karriären: VM-guldet för Argentina 1986. Foto: TT

Vägrar sälja Maradonas tröja – trots att den kan vara värd 17 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den förre engelske landslagsspelaren Steve Hodge har haft fullt upp i en vecka efter att legendaren Diego Maradona avlidit. Hodge bytte nämligen tröja med Maradona efter kvartsfinalmötet i VM 1986 i Mexico City. Trots att tröjan kan vara värd 17 miljoner kronor vägrar 58-åringen att sälja.

– Jag har haft den i 34 år och aldrig ens funderat på att sälja den, säger Hodge.

Det var i den matchen som Maradona gjorde 1-0 med ”Guds hand” och 2-0 med räden genom hela det engelska försvaret, ett av tidernas mest klassiska fotbollsmål. Hodge var högst delaktig i bägge situationerna. Argentina vann med 2-1 och tog sedan VM-guldet.

Bortgången av Maradona har gett upphov till ett enormt intresse för minnessaker kring ikonen. Hodge som vid tiden för VM-slutspelet gick från Aston Villa till Tottenham har blivit flitigt uppvaktad.

– Det är folk som ringer på dörren konstant och telefonen ringer hela tiden från varenda tv-station och radiokanal och det rings även från utländska bolag, säger Hodge till BBC.

– Det har både känts obekvämt och trevligt. Det finns folk som sagt att jag kräver en miljon eller två (vid pund 11,4 eller 22,8 miljoner kronor) och att jag har tröjan för pengars skull. Det tycker jag är respektlöst och är helt felaktigt. Den är inte till salu. Jag gillar att ha den och den har ett enormt affektionsvärde.

Tröjan finns på ett museum i Manchester

Faktum är att tröjan inte förvaras i Hodges hem utan på Englands fotbollsmuseum i Manchester, men den ägs av Hodge. Amerikanska experter på minnessaker inom idrotten värderar tröjan till 17 miljoner kronor, uppger Reuters.

Hodge har ljusa minnen av Maradona.

– Jag har aldrig någonsin anklagat honom för att spela handboll, aldrig någonsin. Det var inte tillåtet men folk som spelar fotboll vet att man prövar nya grejer och att det kommer att hända igen, reflekterar Hodge.

Vid ”Guds hand” gick Maradona, 165 cm, upp mot den engelske målvakten Peter Shilton, som mätte 183 cm och fick använda händerna.

– En anfallare tar det oftast försiktigt och saktar ner på farten i en sådan duell av rädsla för att bli skadad men Maradona struntade i det. Det modet visade att han inte brydde sig. Han var modig som ett lejon, säger Hodge.

KLIPP: Familj och vänner tog farväl av Maradona (27 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.