Sveriges storseger mot Lettland har skapat debatt om klassen på lagen. Foto: Bildbyrån/Rörligt SVT

Nathalie Björn efter Sveriges 7–0 mot Lettland: ”Det behöver ”steppas upp”...”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige krossade Lettland med 7–0 i EM-kvalet tidigare i veckan.

Det är ett resultat som landslagsbacken Nathalie Björn tycker är ett bevis på det problem som fortfarande finns i damfotbollsvärlden.

– Jag tycker verkigen att det behöver ”steppas upp” i många länder, säger hon.

Sverige vann med hela 7–0 mot Lettland i EM-kvalet tidigare i veckan, siffror som snarast var i underkant.

De stora siffrorna tror inte den svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors kommer att försvinna den närmaste tiden.

EM-kval fotboll

– Det är ju inte så konstigt egentligen med tanke på utvecklingen, man ser ju det på herrsidan också. Sen är det ju en balansgång, naturligtvis. Man öppnade ju upp EM-kvalet till det här kvalet. Tidigare hade man ju ett förkval för de länder som inte kommit riktigt lika långt, så vi får nog leva med stora resultat ett tag, säger hon i en intervju med Helgstudion, och lägger till:

– Men vi har ju sett att det är väldigt många som utvecklas väldigt snabbt också.

”Det ska vara lika”

Den svenska försvararen Nathalie Björn anser att de stora segersiffrorna är ett tecken på att det finns mycket kvar att göra i en del länder.

– Jag tycker att det inte är bra, jag tycker att det ska vara lika förutsättningar. Det är klart att det är olika bakgrunder för olika nationaliteter och det är klart att de som har bättre förutsättningar har lättare att lyckas. Jag tycker verkligen att det behöver ”steppas upp” i många länder, att man måste satsa på sina kvinnliga fotbollsspelare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet