Markus Johannesson.

Markus Johannesson: ”Rejält oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Backarna Hanna Glas och Emma Kullberg har fått covid-19 och flera spelare är isolerade med sjukdomssymptom.

Det är rejält oroande inför EM-kvartsfinalen mot Belgien, menar SVT:s fotbollsexpert Markus Johannesson.

– Oddsen jämnas ut när det försvinner spelare ur startelvan, säger han.

Två spelare, Glas och Kullberg, har testat positivt för covid-19 samtidigt som mittfältaren Hanna Bennison, backen Jonna Andersson och målvakten Jennifer Falk har sjukdomssymptom och saknades på träning.

Lägg därtill att lagkaptenen och mittfältaren Caroline Seger inte heller tränar på grund av skada och det svenska landslaget är rejält stukat inför EM-kvartsfinalen mot Belgien om två dagar.

SVT:s expert Markus Johannesson ser dock inga större problem i att eventuellt ersätta Hanna Glas på högerbackspositionen, trots att en möjlig ersättare i Emma Kullberg också är sjuk.

– Vi har fullgoda alternativ i Amanda Ilestedt och Elin Rubensson.

Men om det visar sig att smittan spridit sig är läget ett annat menar han.

– Då är det rejält oroande. Vem vet var det stannar då? Om de fem spelare det pratas om skulle vara borta så är det oroande för att alternativ till startelvan försvinner. I så fall skulle det vara oerhört viktigt att Seger är frisk. Det är mer alternativen att förändra och göra justeringar under matchen som försvinner än att Sverige inte kommer ha en stark startelva på fredag.

Sverige går in i kvartsfinalen mot Belgien som tydliga favoriter men om flera spelare faller bort blir det ändå märkbart.

– Det som är positivt i det här är ändå att det inte är en eventuell semifinal mot England och Spanien. Då behöver alla vara friska och krya och 100 procent. Detta säger jag utan att underskatta Belgien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.