Ser VM som en realistisk målbild Foto: Bildbyrån

Matilda Vinberg hoppas på landslagsdebut: ”Finns anledning att jag är uttagen”

Uppdaterad
Publicerad

Kosovare Asllanis skadeolycka blev Matilda Vinbergs lycka.

Hammarbystjärnan har kallats in till Peter Gerhardssons trupp som ska spela träningsspela borta mot Australien.

– Jag hoppas på speltid. Han har sagt att det finns anledning till varför jag är med, säger hon till SVT Sport.

När Matilda Vinberg blev uttagen till septembersamlingen och matchen mot Finland blev hon chockad. Då blev det ingen speltid, men en stor erfarenhet för Hammarbyspelaren. Lika förvånad var hon när Peter Gerhardsson i måndags hörde av sig för att kalla in mittfältaren som ersättare till skadade Kosovare Asllani.

– Jag är ganska ödmjuk av mig så jag hade det inte på känn alls. Det kanske fanns i tankarna men jag trodde inte att det skulle ske, säger Vinberg.

Damlandslaget i fotboll

19-åringen har haft en spikrak resa från att ha spelat i division 1 för ett år sedan, till att nu vara tongivande i allsvenskan och eventuellt bara vara dagar från att få speltid i a-landslaget för första gången.

För hon har fått indikationer på att hon är med för att spela.

– Han (Gerhardsson) har sagt att det finns en anledning till varför jag ska med. Jag skulle väl inte åka med hela vägen dit för att inte spela. Jag är väldigt glad att jag får åka med.

Realistiskt med VM

I just Australien avgörs fotbolls-VM (ihop med Nya Zeeland) nästa sommar. Tack vare uttagningarna under hösten har mästerskapet blivit en realistiskt målbild för den snabba tonåringen som har stor erfarenhet från ungdomslandslagen.

– Det är klart att det finns i tankarna, det är ett realistiskt mål nu när man har blivit kallad igen och har fått större uppmärksamhet. Om jag fortsätter prestera i Hammarby så tror jag möjligheten finns.

Vad tar du med dig från föregående landslagssamling?

– Väldigt mycket. Allt från arbetssätt, att man lärde känna nya spelare...man var väldigt nervös, vilket är naturligt. Det gick mycket fortare, så det finns saker att ta med sig vilket jag har gjort och försökt utveckla i Hammarby.

KLIPP: Här blir Matilda Vinberg matchvinnare för Hammarby (17 oktober)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Matilda Vinberg

Ålder: 19, född 16 mars 2003.

Klubb: Hammarby

Position: Mittfältare

Säsongen 2022: 25 matcher, 3 mål och 3 assist i damallsvenskan.

Styrkor på planen:Jag är väldigt snabb med bollen, gillar att utmana och kombinera med medspelarna. Jag har en bra vänsterfot och bra blick för spelet och situationer som sker på planen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet