Foto: SVT

Mexikolegendaren: ”Ravelli var lika galen som jag”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag möts Mexiko och Sverige i en ödesmatch som avgör vem som går vidare till åttondelsfinal. SVT är på plats i Mexico City för att ta tempen på fotbollslandet Mexiko.

– Varma tacos var det här! Såna som Ibrahimovic äter!

Salvador Banda har i 45 år sålt tacos utanför utanför klassiska Estadio Olimpico i Mexico City som stod värd för OS 1968. Det fräser och osar från tacoståndet där hela familjen Banda serverar

– Att gå och se på fotboll i Mexiko innebär att äta läcker mat. Det är en del av vår kultur.

Det är kvartsfinal i den mexikanska fotbollsligan där universitetslaget Pumas ska möta ärkerivalen América. Och Salvador Banda minns storstjärnorna som passerat under åren.

Som de flesta mexikaner kan Salvador Banda bara nämna Ibrahimovic när frågan om det svenska laget kommer på tal.

– Men vi vet att ni slog ut Italien och har därför stor respekt för Sverige. Inte minst för den fysiska styrkan och försvarsspelet, säger han innan favoritlaget Pumas hemmamatch ska börja.

En legend i Pumaströjan var målvakten Jorge Campos som också vaktade Mexikos mål i VM 1994 och 1998 där han utmärkte sig med sina färgstarka målvaktsdräkter.

– Ravelli var lika galen som jag, säger Campos och skrattar.

Jorge Campos tror att Mexiko kan överraska i VM. Han tycker att landet ska våga drömma om att gå riktigt långt i turneringen.

– Alla i det här landet pratar om den femte matchen, att komma till kvartsfinal efter att ha åkt ut i åttondelsfinal sex VM i rad. Men jag tycker att det är dags för Mexiko att nå en VM-final, säger han.

Och matchen mot Sverige då?

– Lycka till! Men det blir 2–1 till oss, säger Campos och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.