Det är ett mer gynnsamt läge för Sverige att gå vidare än vad Andreas Granqvist trodde efter slutsignalen. Foto: TT.

Sverige vidare vid vinst mot Mexiko – ett mål räcker

Uppdaterad
Publicerad

Inför den sista omgången i grupp F kan samtliga lag gå vidare – och samtliga lag kan åka ur. För svensk del räcker det att slå Mexiko, resultatet spelar ingen roll utan vinsten är det viktiga, för att gå vidare.

– Nu blir det väldigt tufft mot Mexiko där vi måste vinna, förmodligen med ett par mål, sade lagkaptenen Andreas Granqvist efteråt innan han hunnit räkna på scenariot. Det behövs inte ett par mål, uddamålsseger räcker för Sverige.

Bästa förutsättningen att gå vidare har dock Mexiko som inlett VM med två raka segrar och har full poäng med 6. Ett kryss mot Sverige räcker för att gå vidare. Dock kan det insläppta målet mot Sydkorea på tilläggstid bli kostsamt.

Kan bli så att Mexiko slås ut

Sverige är tre poäng och två mål efter Mexiko. Om man slår Mexiko med 1-0 hamnar båda lagen på sex poäng och 3-2 i målskillnad. Då tittar man på inbördes möte och då går Sverige vidare. Men alla resultat tar Sverige vidare så länge det blir svensk seger.

– Jag älskar sådana matcher, det är perfekt, det är sådana matcher man lever för. Vi har fantastiska möjligheter framför oss, sade Emil Forsberg till SVT Sport efter Tysklandsmatchen.

Tyskland har samma poäng och målskillnad som Sverige och behöver troligen vinna mot Sydkorea (om Sverige vinner mot Mexiko) för att gå vidare. Om man vinner med stora siffror går man vidare på Mexikos bekostnad i ett sådant scenario.

Sista omgången 27 juni: Sydkorea – Tyskland Mexiko – Sverige

1 Mexiko         2 2  0 0   3-1 6

2 Tyskland       2 1  0 1   2-2 3

-------------------------------------------

3 Sverige        2 1  0 1   2-2 3

4 Sydkorea       2 0  0 2   1-3 0

Oavgjort i gruppspelet – så avgörs det

Två lag från varje grupp går vidare till åttondel. Men om lagen fått lika många poäng avgörs det i följande ordning:

1. Målskillnad i gruppspelet

2. Flest gjorda mål i gruppspelet

3. Inbördes möten

4. Målskillnad i inbördes möten

5. Flest gjorda mål i inbördes möten

6. Fair play. Laget med minst gula och röda kort vinner

7. Lottning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.