Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nathalie Hoff Persson om Malmö FF:s satsning mot damallsvenskan. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

MFF med unika förutsättningar i Elitettan – ”Bättre på alla plan”

Uppdaterad
Publicerad

Spelare som är hel- och halvtidsproffs, lägg där till heltidsanställda tränare, fysioterapeuter och fystränare. Förutsättningarna för Malmö FF:s damlag i Elitettan är unika för serien. Faktum är att förutsättningarna för spelarna är bättre än i de flesta damallsvenska klubbarna.

Nathalie Hoff Persson kom till Malmö inför årets säsong efter spel i fyra damallsvenska klubbar, senast i Kif Örebro. Att välja Malmö framför fortsatt spel i damallsvenskan var enkelt för henne. Förutsättningarna i Elitettan och Malmö FF är bättre än de hon tidigare haft som fotbollsspelare.

– Det är egentligen bättre på alla plan. Allt från fysio, vilken hjälp vi får, ledar- och tränarstab och det vi får från klubben. Möjligheter, mat och alla småbitar som gör att man kan bli lite bättre. Man känner sig värdefull, säger hon.

”Mer att jobba på”

Klubbens mål är damallsvenskan, SM-guld och Europaspel, precis som på herrsidan. Även om förutsättningarna ser bättre ut än i stora delar av de damallsvenska lagen är damerna fortsatt långt från jämställda med herrarna.

– Det är en bra bit kvar till att komma upp till en herrallsvensk nivå. Vi är i Elitettan fortfarande och förutsättningarna kommer säkert bli bättre när vi närmar oss damallsvenskan. Det finns fortfarande saker att jobba vidare inom klubben, säger lagkaptenen Sanna Kullberg som kom till MFF från damallsvenska Djurgården inför säsongen.

Andra värden än ekonomiska

Assisterande sportchef och tränare Maxim Khalil hoppas att satsningen på damlag kommer att bära sig ekonomiskt på sikt i form av fler sponsorer och publikintäkter.

– Men det handlar också om att vi ska ge flickor en möjlighet att drömma, säger han.

Så det finns andra värden än bara de rent ekonomiska?

– Ja, definitivt. Jag har jättesvårt att se klubbar idag som inte har ett damlag eller flickverksamhet. Det finns jättemycket vinning har ha det, säger Maxim Khalil.

Malmö FF i Elitettan

Malmö FF inledde säsongen i Elitettan med flera poängtapp. Efter nio omgångar ligger MFF på en tredjeplats, vilket innebär kvalplats till damallsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.