Niclas Carlnén och Daniel Andersson. Foto: Bildbyrån

MFF:s vd: Sammanslagning ingen lösning

Publicerad

Ett damlag i en allsvensk storklubb leder inte per automatik till en ökad konkurrenskraft ute i Europa, tror Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.
– Det klarar vi ju inte på herrsidan och då tror jag inte att vi klarar av det på damsidan, säger han.

I nuläget finns inga planer på att starta en damsektion i den herrallsvenska jätten Malmö FF, men 2016 fattade årsmötet beslut om att återinföra flickfotboll i föreningen. Det finns inte heller några planer på en sammanslagning mellan MFF och damallsvenska Rosengård, som lämnade föreningen 2004.

– Jag tror inte att det gör att vi blir mer konkurrenskraftiga internationellt. För jag ser inte att den ekonomin går ihop. Det klarar vi ju inte på herrsidan och då tror jag inte att vi klarar av det på damsidan, säger Niclas Carlnén, Malmö FF:s vd.

Bakgrund i Rosengård

Carlnén har stor kunskap om de damallsvenska klubbarnas konkurrenskraft ute i Europa. Innan han tillträdde vd-posten 2014 hade han samma roll i Rosengård i fem år.

– Dam- och herrfotboll i Sverige är mycket närmare varandra än om man jämför med de andra stora europeiska storklubbarna. Procentuellt sett är damfotbollen (i Rosengård) kanske tio procent av herrfotbollen i Malmö FF sett till omsättning, publik och antalet anställda. Det är en stor procentuell andel i förhållande till resten av Europa, säger han.

För storklubbar som Chelsea är damlaget rimligtvis en mindre del av klubbens omsättning.

– Den delen av den totala omsättningen är liten procentuellt sett men pengarna är mycket mer än vad vi någonsin hade i Rosengård. Det är ju det som är dilemmat. Det handlar om Sveriges position i näringskedjan. Vi är inte det stora ekonomiska landet i förhållandet till exempelvis Tyskland eller England, säger Carlnén.

Bygger upp flickverksamhet

Ska en elitsatsande damverksamhet finnas i föreningen måste satsningen vara hållbar långsiktig, framhåller han.

– Vår grundläggande ekonomi – bortsett Europaintäkter och spelarförsäljning som skiftar hela tiden – måsta vara garanten för att man faktiskt hanterar resten av året och kommande år. Du måste få ihop en hållbar ekonomi där du inte tar i och får för mycket kostnader, för då kommer du inte vara långsiktig.

I nuläget satsar MFF på att bygga upp en flickverksamhet. I höstas var det 17 flickor i föreningens fotbollsskola, men först 2020 är förhoppningen att det finns ett flicklag i seriespel i de lägre åldrarna.

– Jag är säker på att det kommer att växa. Sedan är bara i frågan vilken takt.

Så här ser det ut med damlag i de allsvenska klubbarna

Visa

AIK – Damlaget spelar i elitettan. Spelade senast i allsvenskan 2015. Har flicklag.
Djurgården – Damlaget spelar i allsvenskan. Återinförlivades i herrföreningen inför säsongen 2014. Har under vissa perioder varit en egen förening och när laget var sammanslaget med Älvsjö blev det två raka SM-guld (2003, 2004). Har flicklag.
Elfsborg – Fattade nyligen beslut om att starta ett damlag. Ska börja i division 4. Har sedan tidigare flicklag i de yngre åldrarna samt fotbollsskola.
Eskilstuna – Har inget damlag eller flickverksamhet.
Falkenberg – Klubbens damlag lämnade föreningen 2012 och slogs samman med IF Böljan.
IFK Göteborg – Har fattat beslut om att dra i gång ett damlag, men när och i vilken form återstår att se. Har flicklag sedan tidigare.
Hammarby – Damlag i elitettan, men spelade i damallsvenskan i fjol. Har flicklag.
Helsingborg – Hade damlag på 1970-talet, men har i nuläget ingen dam- eller flickverksamhet.
Häcken – Har haft en damsektion sedan 1978 och laget spelar i nuläget i division 3. Har flicklag.
Kalmar FF – Har inte dam- eller flickverksamhet.
Malmö FF – Damsektionen blev en egen förening 2004, men 2007 försvann Malmö FF från namnet och Ldb Malmö bildades. Bytte namn till FC Rosengård 2013. Finns ett årsmötesbeslut från 2016 om att starta flickverksamhet, men inte ett representationslag. Finns flickor i fotbollsskola, men ännu inget lag i seriespel.
IFK Norrköping – Damlaget klev in i herrarnas organisation inför säsongen 2018. Spelar i division 1.
Sirius – Under sex säsonger fanns det ett damlag i klubben, men inför säsongen 2017 flyttades verksamheten över till nystartade IK Uppsala (spelar i nuläget i elitettan).
Sundsvall – Hade tidigare damlag, men 1984 överfördes verksamheten till nystartade Sundsvalls DFF. Spelar i nuläget i elitettan.
Örebro – Örebro SK Söder ingår ÖSK-alliansen, men är en enskild grenförening. Spelar i division 1.
Östersund – Har inget damlag eller flickverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer