IFK Göteborg startar ett damlag. Foto: Bildbyrån

Blåvitt om damlaget: ”Målet i IFK Göteborg är alltid att spela i eliten”

Publicerad

I måndags klubbade IFK Göteborg att de ska starta ett damlag på seniorsidan. Hur de ska göra det är än så länge oklart, men förr eller senare ska de spela elitfotboll.
– Målsättningen i IFK Göteborg är alltid att spela i eliten och även då det gäller damer. Sedan kanske man inte gör det år ett, men det är den långsiktiga ambitionen, säger klubbens ordförande Mats Engström till SVT Sport.

Just nu pågår en utredning om hur klubben ska gå till väga och nästa beslut ska tas på ett medlemsmöte någon gång under sommaren.

Alternativen är följande:

  • Starta helt på egen hand och börja längst ner i seriehierarkin
  • Slå ihop med att etablerad klubb i damallsvenskan/Elitettan
  • Ta över en klubb högre upp i seriesystemet som lägger ned

Hela idén härstammar från en motion vid årsmötet 2018 och de två motionsgivarna deltar i utredningen tillsammans med styrelsemedlemmarna Kennet Andersson och Richard Berkling samt akademichefen Jonas Olsson.

– De har tittat på detta under hela året och kommit fram till att det är på tiden och att IFK Göteborg kommer att ha mycket att vinna på att ha damfotboll och låta våra unga tjejer få chansen att spela a-lagsfotboll, säger Engström.

Vilket befintligt lag man skulle kunna slå ihop sig med har man inte utrett än.

– Vi är öppna för alla tre förslag och tittar på hur man skulle göra det allra bäst. Det viktiga är att vi har slagit fast att vi ska ha ett damlag på seniorsidan.

Förslagen lär ju vara lita olika ur en ekonomisk synpunkt?

– Man får analysera vad det innebär för IFK Göteborg och vad som är ekonomiskt rimligt med den ansträngda ekonomin som vi har, säger ordföranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer