Frida Östberg. Foto: Bildbyrån

Experten om IFK Göteborgs damsatsning: ”Det är jättebra”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s fotbollsexpert Frida Östberg ger sin syn på IFK Göteborgs beslut att starta ett damlag.

– Jag tycker det är konstigt att en sådan här storklubb inte haft seniorlag på både herr- och damsidan tidigare, säger hon.

Det var på IFK Göteborgs årsmöte i måndags som klubben beslutade att ett damlag ska etableras framöver.

Exakt i vilken form beslutas på medlemsmötet i höst, men de tänkbara alternativen är

  • Starta helt på egen hand och börja längst ner i seriehierarkin
  • Slå ihop med att etablerad klubb i damallsvenskan/Elitettan
  • Ta över en klubb högre upp i seriesystemet som lägger ner

SVT:s expert Frida Östberg ger sin syn på klubbens besked.

– Det känns väldigt i tiden och sker ju på den internationella marknaden hela tiden att storlag startar damlag. Jag tycker det är jättebra.

Vilken av de tre alternativen anser du är bäst?

– Jag tror det finns mycket vinning i att använda ett redan etablerat namn som IFK Göteborg redan är, ifall de ska ut i Europa och så. Jag tror det är viktigt att ge förutsättningar till både dam- och herrsidan.

”Svårt att släppa klubbnamnet”

Redan i dag samarbetar Göteborg FC och IFK Göteborg på ungdomsnivå genom F19- och F17-lagen. Tror du det hade varit en väg att de två lagen slår ihop, eller är det en för svår ekvation att lösa?

– Allt är möjligt. Det handlar om ett mindset och ödmjukhet i hur man jobbar. Sen är det svårt att släppa sitt klubbnamn, som Kopparbergs/Göteborg byggt upp under många, många år. Men kollar man rent krast ur ett affärsperspektiv så ser jag en vinning i att använda ett redan internationellt injobbat klubbnamn. Även fast Kopparbergs/Göteborg är kända i Norden så har man inte samma namn som typ Rosengård, som har ett tungt namn internationellt jämfört med andra svenska klubbar.

– Bara namnet i sig kommer kanske inte generera alla pengar, man måste ha ett stöd från klubben också. En ömsesidig satsning skulle vara det bästa.

Att starta ett damlag ligger väl som du säger lite i tiden. Finns det en risk att IFK Göteborg gör det här bara för syns skull?

– Nej, det är väl kanske lite naivt att tro att det inte är så, men jag tror att man vill ha en dam- och herrsida. Men det är svårt att svara på. Det är så pass viktigt ur marknadsföringsperspektiv att man satsar på båda, ur ett rent jämställdhetsperspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.