Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Migrantarbetarna flygs hem inför VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM närmar sig i Qatar och samtidigt väljer landet att flyga hem de migrantarbetare som gjort det möjligt för landet att arrangera ett VM.

– De företag som projekterar i centrum har lagt ner sitt arbete inför VM och då finns det inte arbetsuppgifter för alla, så vi har fått fyra månader ledigt, berättar Shafigul Alom för NRK, nyss hemkommen till Dhakas flygplats i Bangladesh.

Myndigheterna har meddelat i ett dokument att arbetskraften kommer att reduceras under perioden 21 september till den 18 januari.

När NRK är på plats i Dhaka har tre lågprisflyg precis landat från Qatar och förväntansfulla anhöriga står och väntar på sina nära och kära.

Nazrul Islam är en av dem som anländer i Dhaka. Han är en av de högavlönade i Qatar och tjänar cirka 4 500 kronor i månaden.

Egentligen ville han vara kvar i Qatar under fotbolls-VM.

– Det som är tråkigt är att jag inte får se matcherna. Jag har varit på arenorna många gånger och de är jättefina, säger han.

Det han inte kommer sakna är arbetsförhållandena.

– Många på arbetsplatsen har mist livet på grund av värmen, säger han.

Migrantarbetarnas situation har uppmärksammats inför fotbolls-VM. Bland annat har Byggnads, tillsammans med det internationella byggfacket BWI, jobbat för att arbetarna ska få bättre arbetsförhållanden.

VM-premiären i Qatar är den 20 november – ett VM som många migrantarbetare nu kommer få följa framför TV:n.

ARKIV: Så fick Qatar fotbolls-VM:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det gick till när Qatar tilldelades fotbolls-VM. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.