Finalen i fotbolls-EM i Nederländerna spelas på Twente-stadion i Enschede. Foto: TT

Möjligt terrorhot mot fotbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

En antiterroristkoordinator utreder ett eventuellt terrorhot mot EM-turneringen i fotboll i Nederländerna. Föremålet för utredningen är terrororganisationen Islamiska staten, IS.

Nederländernas antiterrororganisation NCTV utreder ett eventuellt terrorhot mot EM-turneringen i fotboll i Nederländerna.

– Vi får hoppas att det inte är någonting, säger svenska landslagets säkerhetsansvarige Per Samuelsson.

Hotet ska ha framförts i ett chattrum som terrororganisationen Islamiska staten, IS, använder för att kommunicera med sina anhängare.

Tar hotet på allvar

Per Samuelsson är Sveriges säkerhetsansvarige på plats i Nederländerna. Han känner till hotbilden, och har via Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman kontakt med NCTV, som tar hotet på allvar.

– Vi får utvärdera hur hotet är och hoppas att det inte berör oss och inte heller turneringen. Eftersom det är ett sådant skarpt hot så får man hoppas att det inte är någonting, men den holländska polisen tar det på fullaste allvar, säger Per Samuelsson till TT.

”Holländska polisen har full koll”

Sverige spelar sin första match i EM-slutspelet mot Tyskland i Breda på måndag.

– Det är en hotbild mot alla sådana här event. Men den holländska polisen har full koll på allting, det är jag säker på. Jag är inte det minsta orolig, säger Per Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.