Foto: BILDBYRÅN

Drömstart för Sverige i EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på nästa stora mästerskap har börjat och Sverige fick en drömstart på EM-kvalet.

Olivia Schough satte 1–0 borta mot Moldavien redan efter 16 sekunder.

Det blev till slut 3–0 sedan debutanten Pauline Hammarlund gjort sitt första landslagsmål, och storstjärnan Lotta Schelin sitt 81:a.

Det tog bara 16 sekunder för Sverige att ta ledningen i EM-kvalpremiären borta mot Moldavien. Från egen planhalva skickades en långboll mot Olivia Schough som spurtade förbi högerbacken Victoria Gurdis och spräckte nollan direkt.

– Det var ju fantastiskt kul att spräcka nollan så snabbt. Det är ganska svårt mot lag som har mycket folk framför box, och att få ett så tidigt mål var fantastiskt skönt, säger Olivia Schough till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Det tog ytterligare sju minuter innan målvakten Hedvig Lindahl fick bekanta sig med bollen. Hon blev för övrigt historisk som Sveriges meste landslagsmålvakt någonsin med 113 landskamper.

Debutanten målskytt

Efter att Moldavien varit rejält tillbakapressade kom sedan 2–0 i slutminuterna av den första halvleken. Lotta Schelin föll i straffområdet och klev själv fram från elva meter. Hur säkert som helst satte hon bollen intill vänstra stolpen.

Matchbilden var densamma i andra halvlek och Moldavien tillbringade långa stunder med att försvara sig. Piteås skyttedrottning Pauline Hammarlund byttes in i halvtid och debuterade i landslagströjan. Hon fastställde slutresultatet 3–0 på nick i den 88:a matchminuten, framspelad av Caroline Seger.

– Jättekul såklart. Skönt att få sätta dit den. Jag hade några lägen. Det var bra att vi fick in tre bollar, säger Hammarlund till TV12.

”Skapar massa målchanser”

Moldavien är rankade 102:a på Fifas världsranking jämfört med Sverige på sjunde plats. Och det syntes på spelet.

– Tre poäng, tre snygga mål och tre forwards som gjorde dem, säger förbundskapten Pia Sundhage till SVT Sport.

– Vi skapade massa målchanser. Det var svårt att spela mot dem eftersom de spelar så lågt försvarsspel. Vi behöver spela snabbare och det gör vi om vi spelar lite enklare och hotar lite oftare, säger hon.

På tisdag väntar en betydligt svårare uppgift hemma mot Polen.

Kvalet till fotbolls-EM 2017

40 länder, fördelat på 8 grupper om 5 lag, gör upp om 15 lediga platser i EM-slutspelet i Nederländerna 2017.

De åtta gruppvinnarna och sex bästa tvåorna i kvalet går vidare direkt till EM. De två sämsta grupptvåorna gör upp om den sista EM-platsen i playoff.

Värdlandet Nederländerna är direktkvalificerat till turneringen.

Kvalet för Sverige, som efter VM är rankat som 7:a i världen, börjar borta mot Moldavien (102). Övriga lag i gruppen är Danmark (15), Polen (30) och Slovakien (47).

2015:

17 september: Moldavien—Sverige 0–3

22 september: Sverige—Polen.

27 oktober: Sverige—Danmark.

2016:

8 april: Slovakien—Sverige.

2 juni: Polen—Sverige.

7 juni: Sverige—Moldavien.

15 september: Sverige—Slovakien.

20 september: Danmark—Sverige.

Källa: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet