Foto: Bildbyrån

”Myndigheterna måste ställa högre krav”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare idag kunde SVT avslöja att 19 fotbollsmatcher sannolikt varit uppgjorda under 2019, enligt en utredning som Svenska Fotbollförbundet gjort. Det finns åtgärder som behöver göras och som har gjorts, enligt kultur- och idrottsministern, Amanda Lind.
– Regeringen har tagit konkreta steg och skärp vad man får spela på. Låt oss återkomma om vi behöver göra fler åtgärder, säger hon till SVT Sport.

Uppgjorda matcher har uppmärksammats mer och mer under de senaste åren. Men enligt Svenska Fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, har åtgärder nu tagits.

– Hade du frågat mig för tio år sedan eller fem år sedan hade jag svarat att Sverige varit Naiva men inte nu. Nu jobbas det oerhört seriöst med det här. Från klubbarnas sida, från förbundets sida och från myndigheterna. Däremot är det illavarslande, vilket säger något om hur viktigt det är att man har rätt spelobjekt. Spel på seriösa saker kommer kunna minimera riskerna för matchfixning.

Vilka ytterligare åtgärder behöver vidtas?

– Myndigheterna måste ställa högre krav. Men att spela på enskilda matchhändelser som varningar eller hörnor tycker jag är helt fel. Kan man få bort det har man hjälpt den här frågan en bit på vägen. Det är ett hot mot hela fotbollen, inte bra svensk fotboll. Det är ett hot mot tiliten av den produkt vi levererar.

– Nu ska man vara medveten om att det spelas tusentals matcher. 19 matcher är mycket men det är inte gigantiskt mycket i relation till det vi spelar. Men det är illa nog, varje fall är ett för mycket.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Svenungsson, reporter på SVT och författare till ”Matchfixarna: hotet mot nationalsporten” Foto: SVT/C More

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer