Foto: TT

Manifestation mot rasism när MLS återupptogs

Uppdaterad
Publicerad

MLS är tillbaka igen efter coronapausen.

Inför premiärmatchen höll spelarna en manifestation till stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

– Vi vill alla förändra världen, säger Nani som blev segerorganisatör för sitt Orlando.

Efter ett fyra månader långt uppehåll startade den amerikanska fotbollsligan upp igen med en turnering på Disney World i Orlando, Florida.

Turneringen inleddes med en åtta minuter och 46 sekunder lång tystnad – lika länge som polisen Derek Chauvin tryckte sitt knä mot George Floyds hals tills han dog.

Den 25 maj dog 46-årige George Floyd i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA.

Inför premiärmatchen mellan Orlando och Inter Miami ställde sig omkring 200 spelare, alla klädda i svarta t-shirtar med antirasismbudskap, svarta handskar, svarta ansiktsmasker med Black Lives Matters-symbolen, i en ring eller knäböjde och sträckte upp höger näve i luften.

– Det ni såg i kväll var ett speciellt ögonblick på initiativ från spelarna, och Major League Soccer samarbetade med oss ​​för att göra här möjligt, säger Toronto-spelaren och initiativtagaren Justin Morrow om protesten.

Klipp: Nani avgjorde på övertid mot Beckhams Miami

”Vi vill alla förändra världen”

Orlandos Nani var tagen efteråt.

– Det kändes i flera minuter efteråt. Vi vill alla förändra världen. Vi vill ha en bättre värld – inga skillnader eller diskrimineringar. Alla människor i världen borde stanna upp några minuter och tänka på våra barn och lära dem att bli bättre människor och skapa en bättre värld, säger han.

Det var just Nani som spelade huvudrollen i Orlandos 2-1-seger mot Miami, där David Beckham är klubbchef. I den sjunde tilläggsminuten avgjorde den förre Manchester United-spelaren med matchens sista mål som alltså gav 2-1 till Orlando.

Totalt är 26 lag samlade i Orlando för turneringen som innehåller 54 matcher på 35 dagar mellan 8 juli och 11 augusti. Lagen är indelade i sex grupper, tre grupper med lag från den västra konferensen och tre från den östra.

Ettan och tvåan från varje grupp, samt de fyra bästa treorna går vidare till slutspelet, som innehåller åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal och final.

MLS hann bara spela två omgångar av årets serie innan spelet stoppades på grund av coronapandemin.

MLS

Inter Miami CF logo

Inter Miami CF

3 - 2

Orlando City SC logo

Orlando City SC

Inter Miami CF Stadium, Fort Lauderdale, FL
Publik: 0
Domare: Armando Villarreal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.