Foto: SVT

Nannskog: ”Så ska Sverige bli ännu bättre”

Uppdaterad
Publicerad

En generation är på väg ut. En annan ska fram. Sveriges VM-succé betyder mycket för svensk fotboll, menar SVT:s expert Daniel Nannskog och reder ut Sveriges fotbollsframtid.

Sveriges VM fick ett tråkigt slut med en relativt klar förlust i kvartsfinalen mot England. Men totalt sett var det Sveriges bästa VM på 24 år och mästerskapet ger ringar på vattnet, menar Daniel Nannskog.

– Jag är optimistisk, med tanke på att vi gick så långt. Det sänder en jäkligt viktig signal till svenska fotbollsspelare. Att det är möjligt att gå långt, det tar bort spärrar i en del huvuden, tror jag, säger Nannskog till SVT Sport.

Finns utvecklingspotential

Men det finns saker att förbättra. Precis som Emil Forsberg har varit inne på finns det utvecklingspotential i det offensiva spelet för Sverige. Nannskog håller med, men betonar att det inte får ske på bekostnad av den defensiva trygghet som han menar tog laget så långt som till kvartsfinal.

– Jag tror nog att Janne är medveten om just det och kommer att jobba på det. Men defensiven sitter bra, nu gäller det att utveckla offensiven.

Han utvecklar:

– Sverige behöver bli bättre på att hålla bollen inom laget – jag vill också se lite tydligare mönster kring hur man vill såra sin motståndare.

Viktiga pjäser

Det har spekulerats kring framtiden för äldre spelare så som Andreas Granqvist, 33, Ola Toivonen, 32, Sebastian Larsson, 33 och till viss del Marcus Berg. Kommer de fortsätta i landslaget?

Enligt Nannskog är det viktiga pjäser, som i så fall, faller bort. Ledande spelare som betytt mycket för landslaget, men att det samtidigt det finns nya yngre spelare – redo att leda Sverige.

– Det är så klart spekulationer, men om det visar sig att de lämnar tror jag samtidigt att det finns många som är redo för en större roll.

Redo att ta över

Han nämner främst två och tillägger en:

– Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf kommer få en mycket större roll och jag tror att de lärt sig mycket av de äldre i landslaget. De känns jäkligt mogna dessutom, de kan bli riktigt bra ledare, säger han och fortsätter.

– Det finns också en sådan som Viktor Claesson, som kanske inte är en ledartyp utanför planen men som talar med sitt spel. Jag tycker han varit en av Sveriges bästa under VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.