Marcus Bergs måltorka fortsätter. Foto: Bildbyrån

Nannskog: ”Berg gör väldigt mycket rätt – förutom mål”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske anfallaren Marcus Bergs måltorka fortsätter. Det är nu 369 dagar sedan 32-åringen gjorde ett mål i landslaget.

SVT Sports expert Daniel Nannskog anser däremot att Sverige inte har några andra alternativ i nuläget.

– Jag skulle kunna säga ”Nu måste han bort”, men samtidigt vad har vi för alternativ? Jag har inget namn på rak arm som kan fylla de skorna, säger Nannskog till SVT Sport.

Sverige stod för en tapper insats i Nations League när de under torsdagen var tillbaka i Ryssland. Men målen uteblev och lagen fick nöja sig med en poäng vardera.

– Det var ett fall framåt, inte minst försvarsmässigt från matchen senast mot Turkiet, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog och fortsätter:

– Det kändes verkligen som att det var ett bättre förberett Sverige rent fysiskt denna match. Vi såg det här försvarsspelet som vi är vana att se Sverige spela där de hade relativt bra kontroll på ett bra Ryssland. Sedan är det synd att de inte kunde sticka av med tre poäng men med ett resultat på 0–0 lever ju Nations League vidare.

Mållöst och oavgjort, vad är det som saknas för att ta tre poäng?

– De är inte tillräckligt heta. Vi har inte två forwards som bara behöver en chans och sedan är det mål. Laget är inte tillräckligt formtoppat och det blir ett frågetecken på forwardssidan definitivt. Sverige behöver få de enkla målen och där har de inte varit på väldigt länge.

369 dagars måltorka

Marcus Berg var närmast att göra mål. Men återigen så ville det sig inte för svensken som nu har 369 dagars måltorka i landslagssammanhang.

– Berg gör väldigt mycket rätt, förutom mål. Och är du forward så behöver du göra mål – det går inte att prata bort i all evighet, säger Nannskog.

– Men sedan måste man vara realistisk, vad har vi bakom? Jag skulle kunna säga ”Nu måste han bort”, men samtidigt vad har vi för alternativ? Jag har inget namn på rak arm som kan fylla de skorna. Jag önskar verkligen att de fanns spelare som knackade på dörren.

”Upp till dem att bevisa”

Enligt Nannskog har Sverige ett tydligt forwardsproblem och menar att det är upp till bevis för spelarna som är bakom Berg och Isaac Kiese Thelin att ta chansen.

– I matchen mot Slovakien kommer Janne Andersson att testa de andra anfallarna och det är helt upp till dem nu att visa att de är redo att axla den rollen som Berg har.

– Jag tror att det hade varit jäkligt skönt för Berg om han kunde bli avlastad för att ta bort pressen. Det snackas hela tiden om att allting står och faller på hans målskytte. Jag tror det är oerhört välkommet om någon av de andra forwardsen kan göra mål och ersätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.