Nannskog: Det blir avgörande i VM-semifinalen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius, Nederländerna har Shanice van de Sanden och Lieke Martens. Hur försvaren hanterar de vindsnabba spelarna tror SVT Sports expert Daniel Nannskog att avgör kvällens semifinalrysare.

– Våra backar känns smartare än Nederländernas och förstår att de måste droppa av mot Nederländernas snabba anfallare, säger han.

Nannskog ser alltså liknande styrkor och svagheter i det svenska och det nederländska laget.

– Det finns många snabba spelare i Sverige och det är ett stort plus. Tyvärr försvann ju Fridolina Rolfö (avstängd), men då ser det ut som att Lina Hurtig kommer in och hon är ju också hurtig. Hon har också speed och är väldigt duktig i att utmana. Det är ett snabbt, offensivt Sverige som kommer att passa väldigt bra mot ett lite långsamt nederländskt försvar, säger han om Sverige.

Men analysen av Nederländerna låter snarlik.

– Snabbheten i backlinjen är en osäkerhet också för Sverige. Jag tänker på Magdalena Eriksson, Linda Sembrant och Nilla Fischer. Deras signum är inte speeden och det går snabbt när Nederländerna går till anfall. Det blir ett litet frågetecken och en viktig del i spelet.

Experten tror ändå att Sverige hanterar det bättre än de regerande europamästarna.

– Våra backar känns smartare än Nederländernas och förstår att de måste droppa av mot Nederländernas snabba anfallare, säger han.

En annan sak som talar för Sverige är den utveckling som laget haft under turneringen.

– I gruppspelet var Sverige inte så vidare bra. Visst man vinner mot Chile och Thailand, men inte lysande Sverige. Man har blivit bättre och bättre och ser starkare ut. Det Gerhardsson gör mot USA och vilar de bärande spelarna tror jag Sverige kommer få nytta av.

Förutom Martens och van de Sanden måste Sverige se upp med Nederländernas centrala anfallare Vivianne Miedema.

– Hon är verkligen i toppform. Det är en världsklasspelare som måste punktmarkeras. Det blir verkligen något att hålla reda på. Miedema är den som har stuckit ut mest i Nederländerna.

SVT Sport snackar upp semifinalen klockan 19.55. Jane Björck, Diljen Otlu och Frida Östberg direkt från Lyon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.