Foto: TT Nyhetsbyrån

Här får Sverige se upp – hon är målfarligare än världsstjärnorna

Uppdaterad
Publicerad

Alex Morgan, Christine Sinclair, Marta och Carli Lloyd är de enda aktiva spelarna som gjort fler än 100 mål i landslaget.

Men ingen av dem når upp i Vivianne Miedemas, Nederländerna, målsnitt.

– Hon är alltid kapabel att göra mål – till och med när du inte förväntar dig det, säger Tim Reedijk, journalist på Algemeen Dagblad.

På träningen ett par dagar innan match satt hon i sina solglasögon och drack vatten medan alla andra körde någon form av återhämtningsträning. Och på presskonferensen efter förklarade hon att hon ”inte är typen som gillar att gå upp sju på morgonen”.

– Jag tror hon behöver mer tid att vila. Hon har haft en lång säsong med Arsenal, hon blev ligans bästa spelare, hon är bara trött och ljuger inte om det, säger Reedijk och förklarar storheten:

– Men sen tränar hon någon dag innan match och när det är match är hon alltid redo.

Redo är ett milt ord för vad hon levererar på planen. Bara 23 år men hon har redan gjort 61 mål på 80 landskamper. Den holländska journalisten Tim Reedijk är inte förvånad och förklarar varför med 1–0-målet hon gjorde i VM-kvarten.

– Mot Italien mötte hon Sara Gama. Hon spelade väldigt tufft och vann alla dueller, säger han och fortsätter:

– Men sen gör Miedema 1–0 (i 70:e minuten). Och det är alltid så där med henne.

Största hotet mot Sverige

Medan mycket i Nederländerna har kritiserats har Miedema mest hyllats. Enligt Reedijk är hon det största hotet mot Sverige.

– Hon är väldigt viktig för Nederländerna. Hon är inte alltid bra under matcherna – men hon är alltid kapabel att göra mål. Det gör henne väldigt viktig.

Vad som talar för Sverige att Sverige lyckas stoppa henne är att de redan låtit två av de absolut farligaste målskyttarna i världen gått mållösa i det här mästerskapet. Både USA:s Alex Morgan och Kanadas Christine Sinclair blev stoppade av det svenska försvaret.

SVT Sport snackar upp semifinalen klockan 19.55. Jane Björck, Diljen Otlu och Frida Östberg direkt från Lyon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.