Foto: Bildbyrån

Nannskog: ”Fotbollen kan inte ta ansvar för pubarna”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill inte sätta igång elitfotbollen i Sverige. Ett av skälen är att det skulle kunna bli trängsel på pubarna när fansen träffas för att se matcherna som spelas inför tomma läktare. Det argumentet avfärdar Daniel Nannskog:

– Det kan ju inte fotbollen ta ansvar för, säger Nannskog.

Det är stora ekonomiska värden som står på spel för framför allt Allsvenskan som omsätter mest pengar i svensk idrott. Det är viktigt att serien kan komma igång.

– Det rör samma saker som i Tyskland, det handlar om överlevnad. För att kunna spela en vanlig serie med hemma- och bortamöten bör man komma igång i juni. Kommer man inte igång kan stora fina, såväl som mindre, klubbar gå i konkurs, så det finns en desperation och oro, säger SVT-experten Nannskog i Helgstudion.

Corona och idrott

Företrädare för fotbolls-Sverige uttryckte frustration under gårdagen efter att mötet med Folkhälsomyndigheten, FHM, inte gav något startdatum utan sköt fram nästa besked till i början av juni. Nannskog anser att FHM kunde vara tydligare i sina direktiv kring fotbollen.

Tegnell: ”Vissa verksamheter måste begränsa” (15 maj):

”Blivit ett mycket hårdare tonläge”

– Det har blivit ett mycket hårdare tonläge vilket jag tror handlar om brist på kommunikation, att man från fotbollens håll inte får till den här dialogen. Där vill jag ha en mycket bättre diskussion från Folkhälsomyndigheten.

Nannskog anser att det räcker för fotbollen att ta ansvar för sin egen verksamhet som rör matcharrangemang.

– När Tegnell säger att man är rädd för konsekvenserna på pubar så kan ju inte fotbollen ta ansvar för det. Där får ju restaurangägare själva ta ansvar för att reglerna följs. Sedan får man ha en dialog mellan klubbarna och fansen att inte samlas utanför arenorna. Jag tror att Folkhälsomyndigheten måste fortsätta att lita på medborgarna och att man sköter sig och inte ställer till med de stora folksamlingarna som kan sprida den här sjukdomen.

”För stora risker med sprittsmidning”

FHM anser att det är för stor risk med följderna av fotbollsmatcher.

– Det är inte fråga om risken just för yrkesutövaren, utan konsekvenserna som yrkesutövandet skulle få, i form av publik, sportbarer och annat. Det är ungefär som restauranger, vissa verksamheter idag måste begränsa sin verksamhet då den innebär så stora risker för smittspridningen, sade statsepidemiolgen Anders Tegnell under gårdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet