Alexander Isak och Dejan Kulusevski under onsdagens träning i Båstad. Foto: TT

Alexander Isak om EM: ”Det här man vill uppnå”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska EM-truppen består av flera rutinerade spelare.

Men även några mästerskapsdebutanter.

– Det är ju det här man vill uppnå när man spelar med landslaget. Jag är otroligt stolt och glad att få vara här, säger Alexander Isak till SVT Sport.

Det är mindre än tre veckor till Sveriges EM-premiär mot Spanien i Sevilla. Två av debutanterna – Dejan Kulusevski och Alexander Isak – har varit omtalade och hyllade, inte minst för arbetet i sina respektive klubblag.

Isak, som spelar för Real Sociedad, har levererat stort i målprotokollet och blev i den säsongsavslutande matchen mot Osasuna historisk som främste svenske målskytt i La Liga med totalt 17 mål den här säsongen.

Fotbolls-EM

– Det är klart att det ger självförtroende. Jag gjorde tre mål den första delen av säsongen och 14 nu på andra, det klart att det hjälper mer nu än om jag hade gjort 14 första och tre andra. Det känns som att jag är i bra form och kommer hit ganska ”fresh”, säger landslagsanfallaren.

Ibland blir pressen för mycket

Dejan Kulusevski blev direkt avgörande med ett mål och en assist för sitt Juventus i finalen i Coppa Italia, men den 21-årige anfallaren har vant sig vid pressen det innebär att spela på den här nivån, även om det ibland blir för mycket.

– Man måste bevisa sig själv varje träning och varje match och man lär sig med tiden, säger Kulusevski till SVT Sport.

Hur mycket förväntningar har du på dig själv?

– Otroligt mycket. Jag lägger ju min själ i den här sporten och då vill man se resultaten. Jag vill ha perfektion i varje träning i varje match och blir besviken om jag inte levererar det.

”Vi ska ha jättestora förväntningar på dem”

Kan det någon gång bli för mycket?

– Ja det kan det absolut. Vi blir dömda från alla olika håll och det är den sporten vi håller på med så man måste lära sig att hantera det och koppla av ibland, fortsätter Juventus-stjärnan.

– De har den här kaxigheten i sitt spel och tar för sig väldigt bra på träningarna och vi ska ha jättestora förväntningar på dem. Vi har inte riktigt haft den här typen av spelare tidigare, unga som spelar i stora klubbar, så jag är full av förväntan vad de ska prestera, säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet