Napolispelarna var alla Maradona inför matchen

Uppdaterad
Publicerad

När Napolispelarna gick ut på San Paolo-stadion för att spela Europa League-matchen mot Rijeka hade alla identiska tröjor: ”Maradona – 10”. Laget hedrade ikonen med att vinna med 2-0.

De sprang ut till bänken och drog av sig tröjorna för att ha sina ordinarie som de hade under. Under den tysta minuten visades bilder av en ung Maradona på storbildsskärmen på ett öde San Paolo-stadion som politikerna i staden vill döpa om till Diego Armando Maradona-stadion.

Utanför arenan hade tusentals fans samlats för att hedra klubbikonen. Halsdukar, tröjor, flaggor, blommor och andra föremål placerades vid ett staket som en helgedom och ljus hade tänts.

Lagkaptenen Lorenzo Insigne gick ut bland fansen och lade ner en bukett blommor. 

”Han bar oss alltid i sitt hjärta”

– Han bar oss alltid i sitt hjärta. Nu får vi bära med oss honom i våra hjärtan eftersom han gått bort. Det gör ont. Det är en sorglig dag för oss napolitanare, sade Insigne enligt AP.

Han blev inbytt i mitten av andra halvlek och hade tre bra chanser att göra mål utan att lyckas och skakade besviket på huvudet när han gick av planen. Han hade så gärna velat hedra Maradona med att göra mål.

Maradona spelade för Napoli mellan 1984 och 1991 och ledde klubben till de två enda ligatitlarna den tagit och en europacuptitel, också den enda i klubbens historia. Argentinaren var avgudad under sin tid i staden och minnet av honom är fortfarande starkt.

Maradona önskade sig en ligatitel med Napoli

Inför sin 60-årsdag för mindre än en månad sedan skrev Maradona i ett öppet brev i form av en önskelista: ”Jag vill göra ännu ett mål mot England, denna gång med min högra hand” och ”jag skulle vilja att Napoli vinner en Scudetto (italienska ligatiteln) snart”.

Napoli kommenterade nyheten om Maradonas bortgång under gårdagen så här: ”Alla väntar på våra ord. Men vilka ord kan användas för den här smärtan som vi lever? Nu är tiden för tårar, sedan kommer tiden för ord”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.