Mardrömsminut fällde Sverige i U17-EM

Uppdaterad
Publicerad

En mardrömsminut fällde Sverige i premiären av U17-EM.

Guldkandidaten Nederländerna gjorde två snabba mål och höll undan till seger med 2–0.

– Nu har Sverige mött det kanske bästa laget i turneringen och kan spela lite mer avslappnat nästa gång, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Nederländerna förde matchen och när Sverige tappade boll i ett utsatt läge på offensiv planhalva i den 33:e minuten så kom en snabb omställning.

Ett fint instick nådde fram till Ajax-löftet Brian Brobbey, 17, som kyligt satte 1–0.

– Lite symptomatiskt för hur det har sett ut. Det är inte orättvist att Nederländerna tar ledningen för de har tryckt tillbaka Sverige väldigt mycket, sade SVT:s expert Daniel Nannskog i sändning.

Direkt på den efterföljande avsparken tappade Sverige boll på egen planhalva och Ian Maatsen skickade in 2–0 från distans.

– Ett jättefint vänsterskott längst nere vid stolpen. Ett väldigt bra avslut. Nu visar Nederländerna klassen, sade Nannskog.

Förutom Nederländerna spelar Frankrike och England i samma grupp som Sverige. Nästa match för svensk del blir på måndag mot Frankrike.

– Sverige har allt att vinna i den här svåra gruppen. Förhoppningsvis kan de ta med sig det de gjorde bra i andra halvlek när de spelade 0–0 mot Nederländerna, säger Daniel Nannskog.

Två spelare stack ut i det svenska laget, tycker han. Målvakten Oliver Dovin och anfallaren Anthony Elanga.

– När Elanga väl fick boll och kom rättvänd använde han sin fart och utmanade. Det gillade jag. Dovin från Hammarby gjorde också en väldigt bra match och höll nere siffrorna. Nederländerna hade 29 avslut varav 13 på mål. Dovin stod där som en bauta, säger Nannskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.