Det blev inte mycket sömn för Neymar. Här jublar han över Paris SG:s segermål mot Olympique Marseille sent i går kväll. Tidigt i morse landade han i Barcelona inför rättegången. Foto: TT

Neymar i Barcelona – för rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Neymar och åtta andra personer har i dag inställt sig i domstol i Barcelona åtalade för bedrägeri och korruption i samband med övergången från Santos till Barcelona 2013.

Neymar, som nu spelar för Paris SG, anlände tidigt i morse i Barcelona tillsammans med sin far som också är hans agent. Enligt Reuters stannade han till vid flygplatsen för att skriva en autograf åt en supporter.

Åklagaren har yrkat på ett fängelsestraff i två år, vilket omvandlas till villkorligt vid fällande dom, och 110 miljoner kronor i böter. Den förre ordföranden i Barcelona Sandro Rosell riskerar fem års fängelse och 92 miljoner kronor i böter, en summa som riktas mot klubben FC Barcelona.

Alla åtalade förnekar att något fel ska ha begåtts i samband med övergången. Åklagaren hävdar att övergången var värd 900 miljoner kronor medan bara 186 miljoner kronor redovisades öppet.

Förlorade i högsta domstolen 2017

Neymar förlorade när han överklagade fallet till högsta domstolen 2017, vilket gjort att dagens rättegång kommit till stånd. Det är oklart om Neymar kommer att stanna hela förhandlingen vilken väntas hålla på i sju dagar. Enligt AP har Neymar endast skyldighet att medverka under fredagen också. 

Sent igår kväll gjorde Neymar det enda målet när Paris SG slog Olympique Marseille med 1-0.

Om en månad inleds fotbolls-VM i Qatar där Neymar har en nyckelroll för Brasilien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.