Foto: Bildbyrån

Nilla Fischer: ”Provocerar fram mycket hat”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsklippan Nilla Fischer har snart en 20-årig fotbollskarriär att se tillbaka på. I en intervju för engelska tidningen The Guardian talar hon ut om kampen för respekt och rollen som förebild – och om hatet hon mött.
– Att vara en kvinna som spelar fotboll, och en homosexuell kvinna, provocerar fram mycket hat, säger hon.

Nilla Fischer har haft en strålande karriär med mästerskapsmedaljer och Champions League-titel med sin tyska klubb Wolfsburg. Steg för steg har damfotbollen vunnit mark, men fortfarande är det långt ifrån lika villkor för dam- och herrfotbollen.

– Vi tar ett steg i rätt riktning och två tillbaka om vi inte fortsätter kämpa. Man kan aldrig låta det vara eller lägga undan kampen. För att få bättre förutsättningar, pengar, allting, är det alltid en kamp, säger hon till The Guardian.

Kämpar för HBTQ-rättigheter

Fischer tar gärna fajten för damfotbollen men är också en förkämpe för HBTQ-rättigheter. Hon är aktuell med en minidokumentär som är en del av en UEFA-kampanj om livet utanför fotbollsplanen.

– Alla måste få välja själva men för mig handlar det om att ta chansen att hjälpa de unga. Det är viktigt att tala öppet om det för att visa att det är OK, det är helt normalt. Jag är så nöjd med mitt liv och det kan alla andra också vara, säger Fischer om sitt engagemang. Men det har haft ett pris.

Ansvar som förebild

– Många därute får ta emot mycket mer hat och hot än jag, så jag försöker tänka ”jag måste göra det här för att det är viktigt för resten av oss”.
– Att vara en kvinna som spelar fotboll, och en homosexuell kvinna, provocerar fram mycket hat, säger hon till The Guardian.

Hon försöker använda hatet som tändvätska och ser det som sitt ansvar att fortsätta kämpa.
– Vi har kommit så långt men mycket arbete återstår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.