Foto: Bildbyrån

Nilla Fischers VM-staty i Linköping totalförstörd

Uppdaterad
Publicerad

Inför VM hyllades fyra av Sveriges största fotbollsstjärnor med statyer.

Nu har Nilla Fischers staty i Linköping blivit totalförstörd.

”Att en symbol vandaliseras på en offentlig plats i Sverige är oacceptabelt. Att det dessutom är en avbild av mig som kvinnlig fotbollsspelare under pågående VM är respektlöst”, skriver Fischer på Instagram.

Det var under natten mot lördagen som statyn i centrala Linköping blev vandaliserad och kastades ner mot Stångån. Fötterna är nu det enda på statyn som sitter kvar i fundamentet.

Statyn var en del i jämställdhetsprojektet ”Fotboll Forevher” med syftet att ge damfotbollen större utrymme.

Under lördagens presskonferens gav lagkaptenen Caroline Seger, som också avbildats med en egen staty i Helsingborg, sin syn på händelsen.

– Först och främst är det fruktansvärt tråkigt. Det visar väldigt mycket på att det här initiativet var helt rätt och att det är en fråga som blir ännu viktigare egentligen, säger hon och fortsätter:

– Det visar att det finns ett behov av att lyfta alla frågor kring jämställdhet ännu mer. Sedan måste jag ärligt säga att jag inte vill kommentera det mer. Jag vill inte ge den personen eller dessa personer som har gjort det här något utrymme att synas över huvud taget. Snarare tvärtom.

Fischer: ”Sluta aldrig kämpa för jämställdhet”

Under eftermiddagen publicerade Nilla Fischer själv ett inlägg på sin Instagram och skrev:

”Att en symbol vandaliseras på en offentlig plats i Sverige är oacceptabelt. Att det dessutom är en avbild av mig som kvinnlig fotbollsspelare under pågående VM är respektlöst. Jag är här för att representera Sverige i VM och kommer inte att kommentera detta ytterligare nu. Jag kommer fokusera och koncentrera mig på morgondagens uppgift”.

Hon avslutar med:

”Jag vill skicka all kärlek och pepp till alla älskade flickor världen över. Sluta aldrig spela fotboll. Sluta aldrig kämpa för jämställdhet. Det är viktigt att vi stöttar och backar varandra”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.