Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lise Klaveness: ”Stått stilla i Norden ganska länge” Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Nordisk damfotboll halkar efter: ”Ekonomin är för svag”

Uppdaterad
Publicerad

Damfotbollen i Norden var länge i framkant, nu ser klimatet annorlunda ut när det satsas i övriga världen.

Nu ska förbunden i Norden kraftsamla för att hänga med i utvecklingen.

– Det är en del av damfotbollen som stått stilla i Norden ganska länge, säger norska fotbollförbundets ordförande Lise Klaveness till SVT Sport.

Runtom i världen har det satsats enormt på damfotbollen senaste åren. Något som gett resultat, som för Spanien som skjutit som en raket i världsrankningen och vann VM-guld i somras.

Nu är det toppklubbar ute i Europa som värvar stjärnorna och i Sverige är det fortfarande svårt att få vardagen att gå runt som fotbollsspelare.

– Ekonomin är för svag för att möjliggöra en helt professionell damallsvenska i den meningen att de spelare som spelar i de lag som kvalificerat sig till damallsvenskan inte kan leva på sin idrott, säger svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt till SVT Sport.

– Det kommer behöva göras större insatser för att locka fler till att komma till damallsvenska matcher. Och vi behöver också ett annat förhandlingsklimat när vi diskuterar rättighetspengar och sponsorpengar till damfotbollen. Det är många som säger sig vilja stödja damfotbollen men i reala pengar är det inte lika stora resurser.

”Vi var pionjärer”

Någon som blickat ut mot Europa och sett att vi i Norden inte tagit de steg som krävs för att hänga med är Lise Klaveness, som säger att damfotbollen i Norden behöver kraftsamla.

– Det är en del av damfotbollen som stått stilla i Norden ganska länge. Vi var tidigt ute, vi var pionjärer. Men på ligasidan har det har stått ganska still. Och nu ser vi att övriga Europa exploderar lite, det händer något. Då tror jag vi behöver lägga kraft på att ge energi till det nordiska. Att vi stärker det vi är bra på, som klubbstruktur. Vi måste slå ihop våra huvuden och lägga tid på det här och sätta igång konkreta projekt så vi får ny innovation och ytterligare investering, säger hon till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.