• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

UEFA:s svar: ”Det finns en damhymn – den ska spelas”. Foto: Bildbyrån

Nordiska fotbollsförbunden protesterar mot Uefa: ”Inte acceptabelt”

Publicerad

Uefa tänker förändra de europeiska klubblagsturneringarna.
Men planen på förändringar faller inte de nordiska förbunden i smaken.
”Idéerna som presenterats är inte acceptabla”, skriver de i ett uttalande.

Från och med 2024 ska de europeiska klubblagsturneringarna förändras. Bland annat ska en ny turnering (Europa League 2) införas.

Uefas planer skulle bland annat innebära att endast de 15 ligor som ligger högst upp på Uefas ranking skulle få plats i det som är nuvarande Europa League 1, som man kan säga motsvarar nuvarande Europa League. Sverige rankas just nu på 22:a plats, och är därför långt ifrån att få en plats i Europa League 1.

”En sportslig obalans”

I dag publicerade det norska fotbollsförbundet ett uttalande från samtliga nordiska fotbollförbund på sin hemsida. Där riktar de kritik mot Uefas planer.

”De nordiska fotbollsförbundet stöttar önskan om en reform, då vi i dag observerar en sportslig obalans både inom nationerna och på kontinenten förorsakat av det nuvarande upplägget. Men vi anser inte att att de lösningarna som nu lanserats löser dessa utmaningar” skriver de, och fortsätter:

”Idéerna om klubblagsturneringarnas framtid som har presenterats är inte acceptabla enligt de nordiska fotbollsförbundens sätt att se det”.

”Kommer att skada spelarnas hälsa”

De har invändningar mot saker inom samtliga turneringar.

Champions League

Enligt planerna ska 24 av 32 lag i turneringen framöver vara garanterade platser oavsett resultat i de inhemska ligorna. Det gillar inte de nordiska förbunden, som skriver i sitt uttalande att ”Generellt sett så anser vi att de inhemska ligorna bör vara den viktigaste faktorn när man ska kvalificera sig till CL”.

De anser även att tanken om att förändra det till åtta lag i fyra olika grupper kommer att innebära för många macher. ”Det kommer att skada spelarnas hälsa och välfärd. Då kalendern redan är väldigt trång så ser det väldigt tufft ut att få plats för alla matchdagar i kalendern”, står det bland annat.

Europa League

Endast de 15 bästa ligorna planeras alltså få plats i Europa League. Det gillar inte de nordiska förbunden. ”Europa League 1 bör inte betraktas som ett skyddsnät för de större förbunden, utan borde vara öppet för alla länder”, skriver de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer