En bild på matchen förmedlad av det sydkoreanska fotbollsförbundet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nordkorea mötte Sydkorea – men ingen kunde se matchen

Uppdaterad
Publicerad

Idag möttes Sydkorea och Nordkorea i kvalet till VM 2022. Matchen, som slutade 0-0, är speciell på grund av det säkerhetspolitiska läget på den koreanska halvön, men också för att ingen kunde se den.

Det var i juli i år som Nordkorea och Sydkorea lottades i samma VM-kvalgrupp och sedan dess har dagens möte varit väldigt uppmärksammat i Asien. En del har pratat om att matchen kunde vara bra för ländernas relation, men helt smärtfritt verkar det inte ha gått.

Enligt sydkoreanska Yonhap fick deras förbund inte tag på Nordkorea inför matchen för att få reda på logistik kring matchen, men i slutet av september bekräftades det i alla fall att matchen skulle äga rum i den nordkoreanska staden Pyongyang.

VM-kval fotboll

Bara för fem dagar sedan fick det sydkoreanska laget sedan veta att de inte fick åka till Pyongyang genom att passera gränsen, utan de blev tvungna att flyga via kinesiska Peking istället.

Nordkorea har också enligt Yonhap bestämt att inga sydkoreaner utöver spelare och ledare ska få visum och då man kom till staden visade det sig att matchen dessutom spelades utan publik på Kim Il Sung-stadion. Därmed såg ingen utöver de inblandade den oavgjorda matchen.

Enligt Sveriges Radio ska Sydkorea ändå få en inspelning av mötet då de väl har kommit tillbaka hem.

Matchen slutade alltså 0-0, trots att storfavoriten Sydkorea ställde upp med bland andra Tottenhamstjärnan Son Heung-min. Fyra gula kort delades ut. Mycket mer vet man inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet