NFF:s ordförande Lise Klaveness samt SvFF:s Karl-Erik Nilsson (ordförande) och Håkan Sjöstrand (generalsekreterare).

Norge avstår VM i Qatar – men SvFF åker dit

Uppdaterad
Publicerad

Norges fotbollförbund (NFF) har bestämt sig: Det blir ingen representation alls vid herrarnas fotbolls-VM i Qatar.

Däremot kommer Svenska fotbollförbundet finnas på plats.

– Vi har bestämt oss för att inte resa, säger NFF:s ordförande Lise Klaveness.

Tanken var att delta om Norge kvalificerat sig, men så blev det som bekant inte.

– Vi kommer inte att ta några uppdrag i VM. Det är ingen bojkott, men det har varit så problematiskt över lång tid, att vi vill sätta press och inte vara på plats, fortsätter hon.

NFF är starkt kritiskt till att det internationella fotbollsförbundet Fifa har gett fotbolls-VM till ett land som anklagas för att kränka grundläggande mänskliga rättigheter, bland annat genom förbud mot homosexualitet och oacceptabel behandling av gästarbetare.

Lise Klaveness deltog i Fifas kongress i Qatar i mars i år och framförde då tydligt NFF:s kritiska synpunkter.

SvFF åker till Qatar

Svenska fotbollförbundets ordförande, Karl-Erik Nilsson, skriver i ett mejl till SVT Sport att det kommer finnas representanter från förbundet på plats på VM i Qatar. Dels för att de tillhör Uefa:s arbetsgrupp gällande mänskliga rättigheter (som ska ha en träff under VM).

– Vårt engagemang i Qatar har alltid varit långsiktigt och därför är det viktigt för oss att fullfölja det engagemanget, säger Karl-Erik Nilsson och lägger till:

– VM är ju det största som händer inom fotbollen och är en möjlighet även för vår sportsliga sida att se trender inom fotbollen och få möjligheten att scouta framtida motståndare.

Däremot poängterar Nilsson att förbundet kommer vara ”ytterst restriktiva” med hur många som skickas dit och att alla som åker kommer ha tydliga arbetsuppgifter. Hur många eller vilka som åker är inte bestämt.

”Måste utgå från vad man tror är bäst”

Till sist beklagar sig Karl-Erik Nilsson över att Norge inte kommer vara representerade under VM och i arbetsgruppen för mänskliga rättigheter.

– Vi har jobbat länge tillsammans med våra nordiska kollegor för att försöka få till en långsiktig förbättring av mänskliga rättigheter i Qatar och det jobbet måste fortsätta även under och kanske framförallt efter VM. Men alla förbund måste ju utgå från vad man tror är bäst.

Danska stjärnan Nadim försvarar kritiserat Qatar-jobb: ”En dum fråga”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nadia Nadim talade ut om Qatar-samarbetet inför EM i fotboll. Foto: TT/Scanpix Denmark

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.