Norskan Ada Hegerberg och Norges svenska förbundskapten Martin Sjögren. Foto: BILDBYRÅN

Norska förbundet kan tvinga herrklubbar att starta damlag

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler herrlag startar damlag och nu öppnar Norges fotbollsförbund upp för möjligheten att tvinga toppklubbarna i Norge att starta just damlag för att skynda på utvecklingen.– Vi måste göra en seriös bedömning av det, för det är ett ansvar vi har i Norges fotbollsförbund att stimulera något vi har möjlighet att förbättra, säger Lise Klaveness, chef för elitfotbollen i Norge, i en intervju med NRK.

I Sverige har åtta av sexton lag ett damlag eller planerar att starta ett. I Norge saknar storklubbar som Brann och Rosenborg ett damlag och det vill Lise Klaveness, chef för elitfotbollen i Norge ändra på och införa en licens.

– Naturligtvis kan det vara ett krav från oss. Jag ser ju hur det rör på sig där ute och då måste fotbollsförbundet överväga vad vi kan göra så att vi inte hamnar efter, säger Klaveness.

Pål Bjerketvedt, generalsekreterare för Norges fotbollsförbund (NFF) och Lise Klaveness, chef för elitfotbollen i Norge. Foto: BILDBYRÅN

Hon tycker samtidigt att det bästa vore om klubbarna självklart värderar detta och att man ska slippa tvång. Något som chefen för Norges fotbollsförbund, Terje Svendsen, håller med om.

– Det förs ju en sådan här diskussion i Europa och den diskussionen kommer även att komma hit. Frågan handlar om det ska göras med tvång eller inte och det har vi inte diskuterat än, säger Svendsen och fortsätter:

– Jag tror verkligen att det är rätt väg för utvecklingen att gå genom att starta damlag.

Han säger också att han tror att det snarare kommer att hamna om en principiell diskussion och att det kan hamna på bordet när det är dags för årsmöte med förbundet.

Norges förbundskapten, svensken Martin Sjögren, tycker utan tvekan att det är rätt väg att gå.

– Om vi har ambitioner att fortsätta att gå vidare och följa upp utvecklingen så tycker jag att det är ett nödvändigt steg att ta, säger Sjögren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.