Det var deppigt i Norge efter 1–1 mot Rumänien. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norge ger upp hoppet – trots sen kvittering: ”Inte realistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Norges hopp om att nå EM 2020 såg ut att gå om intet.

Men en sen kvittering gör att det lever – och att Sverige fortsatt är tvåa i gruppen.

I Norge har man dock gett upp hoppet om att slippa Nations League-playoff.

– Det är väl inte realistiskt att tro det, säger Lars Lagerbäck.

Det såg mörkt, så mörkt ut för Lars Lagerbäcks Norge.

En dryg kvart in i den andra halvleken snodde Ionut Mitrita fräckt ett utkast från Norges målvakt Rune Jarstein (som tio minuter tidigare räddat en straff) ungefär halvvägs in på offensiv planhalva, till höger.

EM-kval fotboll

Mycket Norge-boll

Mitrita avancerade in i banan, och vid straffområdets linje avslutade han snyggt invid den vänstra stolpen, till hemmapubliken, lagkamraterna och förbundskaptenen Cosmin Contras stora glädje.

I slutet av matchen hade Norge mycket boll, men hade förtvivlat svårt att skapa riktigt heta målchanser.

Sörloth kvitterade

Men i den andra tilläggsminuten slog Mathias Norman ett inlägg från högerkanten. Alexander Sörloth nådde högst i straffområdet – och nickade in kvitteringen.

Därmed är Norges hopp om en EM-plats direkt via kvalet inte helt borta, även om det ser väldigt tufft ut. Laget har fyra poäng upp till grupptvåan Sverige, med två matcher kvar att spela. Det mesta tyder därmed på att de får spela playoff under 2020, något de har som livlina tack vare sin gruppvinst i Nations League.

– Vi ska fokusera på de två matcherna som vi har kvar, men eftersom Spanien fick oavgjort mot Sverige är det väl inte särskilt realistiskt att tro att vi ska klara det. Vi ska använda de två matcherna till att förbereda oss och kanske använda några spelare som annars inte hade fått chansen, säger Norges förbundskapten Lars Lagerbäck till TV2.

”Otrolig besvikelse”

En som var riktigt besviken, trots sitt mål, var målskytten Alexander Sörloth.

– Det här var en otrolig besvikelse, framför allt att släppa in mål. Det är jävligt tungt just nu. Det finns väl matematiska möjligheter till att klara det. Vi får bara se till att vinna de två kommande matcherna, så får vi se, sade han till TV2, och fortsatte:

– Jag är ganska tom nu. Det är en besvikelse.

Även för Rumänien är poängtappet tungt. När laget ledde med 1–0 och det stod 1–1 för Sverige låg de tvåa i gruppen. Men nu är det fortsatt en poäng efter Sverige.

I nästa omgång möter Rumänien just Sverige, innan de avslutar mot Spanien.

EM-kval

Rumänien logo

Rumänien

1 - 1

Norge logo

Norge

Arena Nationala, Bukarest
Publik: 29854
Domare: Bobby Madden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet