Janne Andersson släppte loss med Lennart Johanssons pokal. Foto: Bildbyrån

Norrköping mästare efter 26 års väntan

Uppdaterad
Publicerad

Efter 26 års väntan är klassiska IFK Norrköping svenska mästare i fotboll. Laget vann mot Malmö FF med 2-0 efter att hemmalaget avslutat med nio spelare.

När Arnor Traustason kom igenom i en omställning och kyligt chippade in 2-0 släppte alla känslorna på en och samma gång.

– Det är makalöst, säger tränaren Janne Andersson till SVT Sport.

– Vi har vågat. Vi har inte vacklat någon gång på den här resan. Fy fan vad häftigt.

Sedan stämde tränaren upp i sång med ”Pekings” fans.

Emir Kujovic gjorde 1-0-målet i mitten av den första halvleken. Arnor Traustason, som strax innan haft ett ribbskott, släppte ner bollen till Kujovic som hittade luckan bakom Johan Wiland.

– Jag kan inte prata. När jag ser min pappa där så blir jag... Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Kujovic till SVT Sport.

Norrköping stöttades av 6 000 fans

IFK Norrköping firade med sina fans, runt 6 000 sjöng fram sitt mästarlag.

– De har varit fantastiska, jag älskar dem, och varit med oss hela tiden, säger lagkaptenen Andreas Johansson mitt i lyckoruset.

Det var få som trodde på Norrköping.

– Vi har spelat den bästa fotbollen det här året och ingen har trott på oss, inte ens inför den här matchen, funderar Johansson.

Laget kände ingen press.

– Nej, pressen hade vi på oss förra året när vi var nära att åka ur. Det här året har vi bara kunnat njuta, ler Johansson.

Nu kan Norrköping med njut en lång tid framöver.

Missa inte Sportspegeln imorgon, då Janne Andersson är gäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.