Rosenborgs Gjermund Åsen och de andra i den norska fotbollen kan snart få börja spela igen. Foto: Ole Martin Wold/NTB/TT

Norsk fotboll närmar sig omstart – har fått ja från Folkhälsoinstitutet

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan norska fotbollsklubbar få återuppta sin verksamhet.
Det norska fotbollsförbundet har bett Folkhälsoinstitutet att klubbarna ska få börja träna nästa måndag, med en målsättning om seriestart den 15 juni.
Svaret: Ett ja.
Men ännu har inte regeringen godkänt det.

Till skillnad från i Sverige så får de norska fotbollsklubbarna inte ens träna på allvar. Men snart kan det bli ändring med det.

Det norska fotbollsförbundet bad i måndags Folkhälsoinstitutet (Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten) om tillåtelse att den 10 maj åter få börja träna med kroppskontakt, med en målsättning om ligastart den 15 juni.

Regeringen måste godkänna

Nu bekräftar förbundets elitdirektör Lise Klaveness för VG att de fått ett godkännande, något som även bekräftas av FHI:s överläkare Are Stuwitz Berg.

– Jag har tittat igenom det upplägg som de har skissat på ur ett smittorisk-perspektiv, och har svarat att det ser bra ut, säger han till tidningen VG.

För att den norska fotbollen ska kunna starta upp igen krävs dock ett godkännande från regeringen, och det har ännu inte kommit.

– Det är väldigt många olika aktiviteter som vill starta upp igen, och då krävs det en prioritering. Det ska regeringen sköta om. Nästa vecka kommer förtydliganden om det, säger Björn Guldvog på det norska hälsodepartementet.

KLIPP: Idrotten får ta del av krispaketet på 39 miljarder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hammarby är en av klubbarna som kan ta del av krispaketet. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer