Norge riktar hård kritik mot Fifa och VM

Uppdaterad
Publicerad

Norska fotbollförbundets ordförande, Lise Klaveness kom under torsdagen med hård kritik mot Fifa och VM-turneringen i Qatar.

– Det finns inget utrymme för arbetsgivare som inte kan säkerställa frihet och trygghet för arbetare, säger hon i ett tal under Fifa-kongressen.

”Det här kommer att bli det bästa världsmästerskapet någonsin”, så inledde Fifas ordförande Gianni Infantino torsdagens Fifa-kongress i Qatars huvudstad Doha.

Två timmar senare var det norska fotbollsförbundets nya ordförandens tur. Lise Klaveness klev upp på podiet och började med att berätta vad sporten betytt för hennes uppväxt. Sedan kom hon med hård kritik mot Fifa.

– Under 2010 delades VM ut av Fifa på oacceptabla sätt med oacceptabla konsekvenser. Mänskliga rättigheter, jämlikhet, demokrati, fotbollens kärnintressen var inte i startelvan förrän många år senare. Fotboll är för alla, för pojkar och flickor av olika färg, för hetero- och homosexuella. Det är avgörande att fotbollsledare fortsätter att gå från politik till faktisk handling.

”Dags för Fifa att agera”

Sedan gick hon till attack mot behandlingen av migrantarbetare som har byggt arenorna.

– Det finns inget utrymme för arbetsgivare som inte kan säkerställa frihet och trygghet för arbetare. Inget utrymme för ledare som inte kan vara värd för damfotboll. Inget utrymme för ledare som lagligt inte kan garantera säkerheten för HBTQ+-personer, säger hon.

Klaveness avslutade det sex minuter långa talet, med att säga att det är dags för Fifa att agera.

– Det är dags att agera nu. Fifa, vi alla, måste göra det vi har i uppdrag att göra – att leda. Att ha hållbara fotbollsvärderingar som styr varje beslut.

På fredag lottas VM-gruppspelet. Du ser lottningen direkt i SVT.

I slutet av januari blev Lise Klaveness den första kvinnliga ordföranden i Norges fotbollförbund genom tiderna. Hon har sedan tidigare representerat Norge 73 gånger och spelat två VM innan hon 2018 sadlade om och blev verksam inom förbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.