Norska fotbollsstjärnan Caroline Graham Hansen ser gärna att både herr- och dam-EM spelas samma år. Foto: Bildbyrån

Norska stjärnan: ”I så fall prioriterar de herrarna före oss”

Uppdaterad
Publicerad

Norska fotbollsförbundet vill att dam- och herr-EM spelas samma år.

Men landslagsstjärnan och Barcelonaproffset Caroline Graham Hansen är rädd för att damerna får spela 2022.

– I så fall prioriterar de herrarna före oss, säger hon till NRK.

På grund av coronaviruset spridning har herrarnas EM skjutits upp till 2021. Till följd av det har Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, meddelat att även damernas EM, som skulle ha spelats 7 juli till 1 augusti nästa år, flyttas fram.

Men under gårdagen gick det norska fotbollsförbundet ut med ett brev till Uefa där man förespråkar en lösning där bägge turneringarna spelas nästa år.

Corona och idrott

– Jag tycker att det är fantastiskt att förbundet trycker på och hjälper till att uppnå en lösning som gynnar alla. Det vore oerhört coolt att kunna säga att Norge spelar EM 2021 – både damer och herrar, säger norska landslagsspelaren Caroline Graham Hansen till NRK.

”Finns möjlighet att spela två EM”

Graham Hansen, till vardags i storklubben Barcelona, är dock rädd att Uefa står fast vid sitt beslut.

– I så fall känner jag att de väljer att prioritera herrarna framför oss. Jag förstår mycket väl att de måste flytta herrarnas EM som skulle ha spelats i sommar, men en sommar är tre månader lång så det finns möjlighet att spela två EM. Vi ska ju inte spela i samma stad samtidigt.

– För vår del ser jag det som en fantastisk möjlighet att förena fotbollen, att skapa en stor fest nästa sommar. Jag hoppas att Uefa vill vara med.

När SVT Sport pratade med Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet och vice ordförande i Uefa, i går var han negativ till det norska förslaget.

Nilsson tror på att skjuta upp dam-EM till 2022.

– Jag tror för egen del att det är det bästa, sa han i går.

Uefa-presidenten om beslutet att flytta fram herrarnas EM (17 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet