Nilla Fischer njuter av livet med hustrun Mariah-Michaela, här vid grillen på uteplatsen. Foto: Jane Björck

Nu eller aldrig för Nilla Fischer

Uppdaterad
Publicerad

Nästa månad inleds fotbolls-VM i Kanada. Om Sverige ska lyckas upprepa medaljresan från VM i Tyskland 2011 måste centrallinjen bära. SVT Sport har träffat en rutinerad landslagskvartett, med sammanlagt 523 landskamper ihop, för att ta reda på var och hur de hämtar styrka utanför planen. Det var förbundskapten Pia Sundhages beslut att skola om mittfältaren Nilla Fischer till nyckelspelare i försvaret.

Nilla Fischer är inne på sin andra säsong med tyska Champions League-mästaren Wolfsburg. Hon fick ta över kaptensbindeln när Guldbollenvinnaren Nadine Kessler åkte på en långvarig skada.

– Såklart är det en stor ära att som utländsk spelare, och redan andra året, bli lagkapten. Jag har vuxit ännu mer som ledare och tar tag i saker på, men också utanför, planen. Jag försöker se till så att vi är fokuserade varje träning och presterar bra, men samtidigt att vi mår bra som lag, säger Fischer till SVT Sport.

Hon är också mån om att lära sig kommunicera så mycket som möjligt på tyska. Inte minst för sina lagkamraters skull, och för supportarnas.

– Det är jag som ska integrera med dem, och inte tvärtom.

Förbundskapten Pia Sundhages beslut att skola om mittfältaren Fischer till mittback blev ett lyckodrag. Inte bara i landslaget.

Hade du blivit värvad av Wolfsburg som mittfältare?

– Nej, de sökte en mittback av hög klass och det var Gössling, Kessler och Oderbrecht på mittfältet när jag kom, så där hade jag inte varit aktuell. Jag är väldigt nöjd med nedflyttningen!

Fischer tycker att hennes defensiva spel, positionsspelet, har blivit mycket bättre. Att hon kan styra mycket mer i backlinjen, och att det är något som hon utvecklat mycket mer i Wolfsburg.

– En del tycker jag är för långsam, vilket jag inte håller med om. Sen vet jag att jag behöver träna på det här att vända mig om, men det har mer med fotarbetet att göra.

Samlar kraft ihop med hustrun, hundarna och vännerna

Det är försommar med sol och klarblå himmel när vi besöker den svenska och tyska mittbacksklippan i Wolfsburg. Och hon tar med oss på en långpromenad med hundarna Samira och Shy. Det är stunder som Fischer värdesätter högt. Och hon går gärna iväg själv, för att vara ensam ibland och samla tankarna.

Hur viktigt är det att din hustru Mariah-Michaela är med dig här?

– Oerhört viktigt. Hon hjälper mig tänka på annat och reflektera över annat än fotbollen. Det håller mig uppdaterad, att inte fastna i detta livet. Det är lätt att göra det. Det är mycket från henne jag hämtar min styrka.

Nilla och Mariah-Michaela trivs i sin lägenhet, där de ofta umgås med lagkamrater och andra vänner.

– Vi njuter av livet på vår uteplats nu. Det kommer bli mycket grill! Jag är bra på att njuta av tillvaron och uppskatta det jag har. Det vi har här i Tyskland. Det är få förunnat och jag känner att jag inte kan ha det så mycket bättre.

För Nilla Fischer betyder det mycket att ta vara just på den tid som är.

– Det gäller att ta vara på allt och njuta av livet. Så fort det gått bra eller varit kul, ja då lägger vi det åt sidan och så kör vi vidare. Jag klarar inte av sovmorgnar eller att sova mitt på dan. Då tycker jag att jag sover bort tid och i större skala då livet. Hellre ångra det du gjort, än det du inte gjort!

”Det är nu eller aldrig ett VM-guld ska bärgas”

Ett VM-guld skulle betyda oerhört mycket. Fischer säger till SVT Sport att det är ett guld med landslaget hon saknar. Hon ser stora möjligheter, men då gäller det att alla i blågult presterar på topp, och lyckas vara bäst när det gäller.

– Vi ska ta oss vidare från gruppen och sen är det ju vinna eller försvinna. Vi har ibland haft problem att prestera på topp och det tycker jag är en stor utmaning!

Har ni i centrallinjen extra mycket ansvar?

– Vi behöver ta ett extra ansvar. Absolut. Vi har rutin och vi ska vara stöttepelare. Jag själv känner ansvar men på ett bra sätt. Jag älskar när jag får lite press och när jag ska prestera. Det gillar jag!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vägentillvm

Mer i ämnet