En match i NWSL mellan Houston och Utah. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

NWSL ställer in helgens matcher: ”Spelarna förtjänar bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Den meriterade tränaren Paul Riley sparkades av topplaget North Carolina Courage efter anklagelser om sexuella övergrepp.

Nu väljer NWSL, amerikanska högstaligan, att ställa in samtliga matcher i helgen.

– Den här veckan, och till stor del hela säsongen, har varit otroligt traumatisk för våra spelare och personal, säger förbundets representant Lisa Baird enligt NWSL:s hemsida.

The Athletic har i en stor granskning pratat med flera spelare som den meriterade tränaren Paul Riley har haft i sina lag de senaste åren. Enligt vittnesmålen ska Riley ha utnyttjat sin ställning och tvingat till sig sex. Tränaren ska också ha utövat maktmissbruk, kommenterat spelares vikt och ställt intima frågor om spelarnas sexuella läggning.

North Carolina Courage, som Riley närmast var tränare för, meddelade under torsdagen att man valt att bryta samarbetet med 58-åringen.

Nu väljer NWSL att ställa in helgens matcher.

– Den här veckan, och till stor del hela säsongen, har varit otroligt traumatisk för våra spelare och personal, och jag tar fullt ansvar för den roll jag har haft, säger förbundets representant Lisa Baird.

– Jag är så ledsen för smärtan som många känner.

”Våra spelare förtjänar bättre”

Baird menar att förbundet beslutat att skjuta upp helgens matcher för att ge alla berörda utrymme.

– Våra spelare förtjänar så mycket bättre.

Beslutet fattades i samråd med spelarföreningen och pausen kommer att vara det första steget för gemensamt arbete mot förändring.

US Soccer, det amerikanska fotbollsförbundet, meddelade i dag också att de drar in Rileys tränarlicens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.