Rysslands Elena Andreeva i EM-kvalet mot Danmark. Foto: Bildbyrån

Ny dom kan stoppa Ryssland från EM

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) beslut att stoppa ryska fotbollslag kvarstår, enligt ett beslut i idrottens skiljedomstol Cas.

Det innebär att Ryssland kan kastas ut ur i damernas EM i sommar.

Sverige spelar i samma grupp som Ryssland i EM och lagen ska enligt programmet mötas den 17 juli. Men om kriget i Ukraina fortgår i sommar kommer inte de ryska fotbollsdamerna att få vara med i EM.

I övrigt, när det gäller gäller tisdagens beslut i Cas, kvarstår Uefas stopp för spel i Europa League för Spartak Moskva. Ryska junior- och ungdomslandslag får heller inte spela mästerskapskvalmatcher.

Cas beslut har dock inget med playoffspelet till VM i Qatar att göra, men kan ge en fingervisning kring hur domstolen ser på idrottens sanktioner av Ryssland och hur man kommer att döma i överklagan som gäller just playoffspelet till VM.

Cas skriver att man kommer med ett besked i den frågan i slutet av den här veckan.

Ryska aktiva och lag har stoppats från internationellt tävlande och matchande i många sporter sedan landet invaderade Ukraina i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.