Spartak Moskva får inte spela i Europa League, enligt Cas beslut. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rysk fotbollsavstängning kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) beslut att stoppa ryska fotbollslag från det europeiska cupspelet kvarstår, enligt ett beslut i idrottens skiljedomstol Cas.

Cas beslut har inget med playoffspelet till VM i Qatar att göra, men kan ge en fingervisning kring hur Cas ser på idrottens sanktioner av Ryssland och hur man kommer att döma i överklagan som gäller just playoffspelet till VM.

Cas skriver i sitt beslut att man kommer med ett besked i den frågan i slutet av den här veckan.

Rysslands fotbollsförbund överklagade Internationella fotbollsförbundets (Fifa) beslut att stoppa det ryska landslaget från spel i VM-playoff i mars. Ryssland skulle ha mött Polen den 24 mars och vid seger möta segraren i matchen Sverige–Tjeckien den 29 mars.

Fifa har beslutat att ge Polen en direktplats till playoffinalen den 29 mars.

När det gäller tisdagens beslut i Cas kvarstår Uefas stopp för spel i Europa League för Spartak Moskva. Ryska junior- och ungdomslandslag får heller inte spela mästerskapskvalmatcher. I förlängningen, om kriget i Ukraina fortsätter, kommer det ryska damlandslaget inte att få spela i EM i England, där de är lottade i samma grupp som Sverige.

Ryska aktiva och lag har stoppats från internationellt tävlande och matchande i många sporter sedan landet invaderade Ukraina i februari.

KLIPP: ”Det är mycket viktigt – idrottare är ansedda personer i Ryssland”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.